Vegan karbanátek bez lepku

27.10.2020

Tento vegan karbanátek je připravený zdravým způsobem a to pečením. Neobsahuje sóju, které je ve veganském jídelníčku mnohdy nadbytek a může tak negativně ovlivňovat zdraví a funkci hormonů. 


Suroviny na 4 porce:

  • 120g červené quinoi (rozmixujeme ji na mouku)
  • 120g mouky z červené čočky
  • 12g psyllia
  • 4 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička (5g) himalájské soli
  • mletá červená paprika, kurkuma, chilli
  • 2 lžíce tamari sójové omáčky
  • 4 lžíce plnotučné hořčice bez lepku
  • 4 lžíce rýžového oleje
  • 230g vody (přidáváme postupně možná bude potřeba i trochu víc až 250g)


Nejdřív smícháme všechny sypké suroviny a promícháme je. Pak přidáme olej, hořčici, tamari a nakonec vodu. Mělo by vzniknout lehce lepivé těsto, které rozdělíme na čtyři stejné díly a pomocí navlhčených rukou tvarujeme karbanátky. Dáme je na připravený plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C přibližně 20 - 30 minut. 




Quinoa patří mezi superpotraviny především kvůli nutriční kvalitě. Obsahuje komplexní sacharidy a bílkoviny, polynenasycené mastné kyseliny, vápník, hořčík, železo, zinek, vitamíny skupiny B, vit. C, E, a beta-karoten. Je velmi dobře stravitelná a nenadýmá, pomáhá snižovat krevní tlak, je prevencí pro lidi trpící migrénami, prevence kardiovaskulárních chorob, rakoviny tlustého střeva a chorob ledvin.

Červená čočka obsahuje spoustu bílkovin, vlákniny, ale také vápník, selen, zinek, draslík, hořčík, mangan, fosfor, železo a vitamíny skupiny B. Její příprava je velmi rychlá, protože se nemusí namáčet a je uvařená za 10 minut. Je lehce stravitelná a nenadýmavá, má nízký glykemický index, zmírňuje ranní nevolnosti u těhotných žen a pro děti je vhodná už od 9. měsíce. Zlepšuje mozkovou funkci, má vliv na kvalitu kůže a zlepšuje depresivní nálady. Díky velkému množství železa, které červená čočka obsahuje je vhodná pro lidi trpící chudokrevností. 

Rýžový olej obsahuje vitamíny A, E, skupiny B, velké množství mastných kyselin (46% kyseliny olejové, 36% linolové a 1% linolenové). Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, zpomaluje proces stárnutí, pomáhá bojovat proti volným radikálům, je přírodním antioxidantem a má léčivé účinky.  

Lahůdkové droždí - jedná se o neaktivní sušené vločky droždí, které projdou teplotou nad 40°C a nedají se proto použít jako klasické kvasnice. Obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, která je pro lidský organismus velmi důležitá a je výborný antioxidant. Lahůdkové droždí pomáhá vyživovat nehty, vlasy a pokožku. Podílí se na tvorbě červených krvinek, je důležité pro metabolické funkce a trávicí systém. Pomáhá tedy nastartovat metabolismus, zlepšuje soustředění a paměť, revmatismus, zánět spojivek, problémy s trávením nebo deprese.

Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum. 

Kurkuma obsahuje antioxidanty, antiseptické látky, minerální látky, sacharidy, vlákninu, vit. B, C, E, piperin a kapsacaín. Nejvzácnější složka je kurkumin. Kurkumin je silná protizánětlivá látka, antioxidant a žluté barvivo. Kurkuma vychytává volné radikály, zmírňuje bolesti kloubů, podporuje imunitu, metabolismus, detoxikuje, podporuje dobré hojení ran a popálenin a snižuje vysoký cholesterol.

Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Tamari sojová omáčka je bohatá na kvalitní bílkoviny, minerály a stopové prvky. Vyrábí se ze sojových bobů a mořské soli pomocí fermentace. 

Chilli podporuje zdraví a odolnost organismu a zároveň působí preventivně. Obsahuje alkaloid kapsaicin, který dává silný, štiplavý a pikantní charakter. Zároveň má antibakteriální, antikarcinogenní, analgetické a antidiabetické účinky. Snižuje hladinu LDL cholesterolu u obézních lidí a podporuje hubnutí. Je bohatým zdrojem vitamínu C, vitamínů B jako je niacin, B6, B1 a dále obsahuje vitamín A čímž dokáže chránit organismus před volnými radikály vznikajících při stresu nebo při onemocnění. Z minerálních látek obsahuje draslík, mangan, železo a hořčík. Při problémech s jícnem se doporučuje chilli raději vyvarovat.