Vegan karbanátky z červené řepy bez lepku

01.09.2020

Karbanátky z červené řepy jsou nejen zdravé, ale také velmi chutné. Jsou pečené v troubě takže jejich příprava nezabere mnoho času. 


Suroviny na 6 ks:


  • 700g nahrubo nastrouhané červené řepy
  • 10g Psyllia + 100g vody
  • 50g mouky ze žlutého hrachu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 100g bezlepkových ovesných vloček
  • 1 lžička soli
  • pepř, kurkuma, majoránka, (česnek), (cibule)



Nejdříve rozehřejeme troubu na 180°C, smícháme Psyllium s vodou a necháme chvíli nabobtnat. Mezitím očistíme a nastrouháme červenou řepu, kterou smícháme s nabobtnaným Psylliem, zbytkem surovin a nejlépe rukou všechno dobře promícháme. Pokud je řepa málo šťavnatá můžeme přidat trošku vody (ne víc jak 50g). Na plech s pečícím papírem klademe pomocí rukou vytvarované karbanátky, které pečeme na 180°C zhruba 40 minut. Upečené karbanátky necháme chvíli na plechu, aby šly pak lépe sundat z pečícího papíru. 




Červená řepa obsahuje bílkoviny, cukry, vlákninu, vápník, hořčík, železo, sodík, draslík, vitamín A, B, C a důležitý antioxidant betanin. Konzumací řepy se zvyšuje odolnost organismu, může být pomocníkem při léčbě rakoviny, podporuje trávení, snižuje špatný cholesterol a pročišťuje střeva.  Doporučuje se i během těhotenství, kdy pomáhá při zdravém vývoji plodu. Prospívá při tvorbě červených krvinek a je tak vhodná při chudokrevnosti. Pomáhá i při chřipce a nachlazení a při potížích, které vyvolává menopauza, po rekonvalescenci při borelióze a klíšťové encefalitidě, podporuje nervový systém, vyživuje nervy a pozitivně působí tvorbu inzulínu.

Olivový olej obsahuje zdravé mononenasycené tuky, velké množství antioxidantů, vitamín E, sodík, draslík a vápník. Má silné protizánětlivé účinky, pomáhá při prevenci mozkové mrtvice, chrání před kardiovaskulárními nemocemi a má antibakteriální účinky. Jako jediný z tuků neobsahuje cholesterol. Pomáhá při trávicích potížích a odstraňuje bolesti žaludku. Při vnějším použití pomáhá při kožních obtížích jako je ekzém, psoriáza a na suchou pokožku. Díky jeho antiseptickým účinkům se doporučuje jednou týdně vypláchnout ústa olivovým olejem a udržovat tak dobrý stav chrupu. Některým lidem pomáhá při štípnutí komárem nebo jiným hmyzem.

Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Kurkuma obsahuje antioxidanty, antiseptické látky, minerální látky, sacharidy, vlákninu, vit. B, C, E, piperin a kapsacaín. Nejvzácnější složka je kurkumin. Kurkumin je silná protizánětlivá látka, antioxidant a žluté barvivo. Kurkuma vychytává volné radikály, zmírňuje bolesti kloubů, podporuje imunitu, metabolismus, detoxikuje, podporuje dobré hojení ran a popálenin a snižuje vysoký cholesterol.

Mouka ze žlutého hrachu má podobné složení jako hrách žlutý,  obsahuje vit. A, B, velké množství bílkovin, komplexních sacharidů a vlákniny. S kombinací obilovin se aminokyselinové spektrum bílkovin hrachu dorovnává a poskytuje tak plnohodnotné bílkoviny

Majoránka je skvělá na zažívání, působí jako mírné sedativum a diuretikum, zmírňuje nespavost, snižuje stres, má antiseptické, antibakteriální a antimykotické účinky, používá se při nachlazení, při špatném trávení, nadýmání, průjmu a střevní kolice. Urychluje trávení tím, že zvyšuje sekreci žaludeční šťávy, uklidňuje zažívání a podporuje tvorbu žluči. Ve formě mastí se majoránka používá na špatně hojící se rány.

Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum.

Ovesné vločky  (bez lepku) jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.

Česnek obsahuje vitamíny, minerály a má antibakteriální účinky. Posiluje imunitní systém, zlepšuje cévní a oběhový systém, reguluje krevní tlak. Odpuzuje veškeré parazity i klíšťata. Při užívání česneku se může objevit pálení žáhy.

Cibule pomáhá při nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, vysokém tlaku, zánětech dutiny ústní a hltanu. Pomáhá při zánětu močových cest, astmatu, při nepravidelné menstruaci, cukrovce, zácpě a bodnutí hmyzem. Obsahuje vit. C, A, B2, B1, křemík, draslík a síru.