Vegan kokosové bonbóny bez lepku

03.10.2020

Kokosové kousky nebo taky třeba bonbóny jsou zdravější alternativou bounty. Není v nich žádný cukr kromě čokolády a i přesto jsou podle mě dostatečně sladké. Výborně zaženou chuť na sladké a dodají spoustu energie, kterou během dne každý z nás určitě potřebuje :)


Suroviny zhruba na 50 kousků:

  • 320g tuhé části kokosového mléka z plechovky
  • 180g bio strouhaného kokosu
  • 60g jáhlových pukanců
  • 100g vysokoprocentní vegan čokolády


Všechno společně dobře promícháme (kromě čokolády) a tvarujeme kousky podle své libosti, které dáme na chvíli do lednice. Mezitím si rozpustíme čokoládu a pak už jen připravené kousky polijeme čokoládou a necháme v lednici nejlépe přes noc odležet. Takto připravené kokosové kousky můžeme skladovat i v mrazáku a pak je jen kdykoliv vytáhnout a zdravě mlsat.



Kokos obsahuje hodně nasycených tuků takzvaných triglyceridů, které jsou snadno stravitelné a v těle se snadno zpracují na zdroj energie než aby se ukládaly na tuk.

Jáhly obsahují draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek, vitamíny skupiny B a vlákninu. Patří mezi komplexní sacharidy, které se do těla uvolňují pomalu. Energie tak vydrží dlouho a je minimální tendence ukládání tuku do podkoží. Mají nízký glykemický index takže jsou vhodné pro diabetiky.