Vegan kuličky s červeným zelím bez lepku

08.02.2021

Vegan kuličky jsou velmi jednoduché na přípravu stejně jako červené zelí takže máte navařeno během chvilky. Není potřeba přidávat nějakou další přílohu, ale to už záleží na chutích každého z vás :)


Suroviny na kuličky 15 ks:

  • 70g sojového granulátu bez GMO
  • 130g uvařené červené řepy 
  • 50g mouky ze žlutého hrachu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, chilli, kurkuma, oregano



Sojový granulát uvaříme podle návodu, scedíme a vymačkáme všechnu vodu. Přidáme červenou řepu a tyčovým mixérem rozmixujeme. K rozmixované směsi přidáme olej, koření a mouku, propracujeme a tvoříme kuličky, které dáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na horkovzduch na 180°C přibližně 30 minut. 


 Červené zelí 1 sklenice - přibližně na 2 porce bez přílohy

Ze zelí slijeme nálev, zelí dáme ho do hrnce, přidáme skořici podle chuti, čekankový sirup nebo jiné sladidlo, 1 lžíci olivového oleje, podlijeme trochou vody a dusíme krátce asi 10 minut.



Čekankový sirup má vysoký obsah prospěšné vlákniny 71 %, glykemický index menší než 5, obsah cukru méně než 5 %, je bez lepku, laktózy a konzervantů. Má pozitivní vliv na střevní mikroflóru čímž prospívá imunitnímu systému. Po požití nedochází k nárůstu hladiny glukózy v krvi a koncentraci inzulínu ani u lidí s glykemickými poruchami. Vláknina napomáhá ke zlepšení činnosti střev a vyprazdňování.

Oregano neboli dobromysl obecná je silně aromatická bylinka, která má spoustu léčivých účinků. Posiluje imunitu, má antibakteriální účinky, pomáhá při trávení, je přirozenou formou omega-3 mastných kyselin, které pomáhají vyrovnávat hladiny cholesterolu a snižují zánětlivost v kardiovaskulárním systému, čímž pomáhají předcházet ateroskleróze, infarktu a mrtvici. Detoxikuje tělo a také zlepšuje zdraví kostí.

Skořice je bohatým zdrojem antioxidantů, chrání tělo před stresem, má protizánětlivé účinky, zbavuje tělo infekcí, účastní se obnovy poškozených tkání a snižuje riziko vzniku onemocnění srdce. Snižuje hodnoty LDL cholesterolu a snižuje inzulinovou rezistenci a tím pomáhá a podporuje funkci inzulinu. Je vhodná i pro diabetiky. Prevence Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby a prevence vzniku nádorových onemocnění. 

Kurkuma obsahuje antioxidanty, antiseptické látky, minerální látky, sacharidy, vlákninu, vit. B, C, E, piperin a kapsacaín. Nejvzácnější složka je kurkumin. Kurkumin je silná protizánětlivá látka, antioxidant a žluté barvivo. Kurkuma vychytává volné radikály, zmírňuje bolesti kloubů, podporuje imunitu, metabolismus, detoxikuje, podporuje dobré hojení ran a popálenin a snižuje vysoký cholesterol.

Červená řepa obsahuje bílkoviny, cukry, vlákninu, vápník, hořčík, železo, sodík, draslík, vitamín A, B, C a důležitý antioxidant betanin. Konzumací řepy se zvyšuje odolnost organismu, může být pomocníkem při léčbě rakoviny, podporuje trávení, snižuje špatný cholesterol a pročišťuje střeva.  Doporučuje se i během těhotenství, kdy pomáhá při zdravém vývoji plodu. Prospívá při tvorbě červených krvinek a je tak vhodná při chudokrevnosti. Pomáhá i při chřipce a nachlazení a při potížích, které vyvolává menopauza, po rekonvalescenci při borelióze a klíšťové encefalitidě, podporuje nervový systém, vyživuje nervy a pozitivně působí tvorbu inzulínu.

Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Olivový olej obsahuje zdravé mono nenasycené tuky, velké množství antioxidantů, vitamín E, sodík, draslík a vápník. Má silné protizánětlivé účinky, pomáhá při prevenci mozkové mrtvice, chrání před kardiovaskulárními nemocemi a má antibakteriální účinky. Jako jediný z tuků neobsahuje cholesterol. Pomáhá při trávicích potížích a odstraňuje bolesti žaludku. Při vnějším použití pomáhá při kožních obtížích jako je ekzém, psoriáza a na suchou pokožku. Díky jeho antiseptickým účinkům se doporučuje jednou týdně vypláchnout ústa olivovým olejem a udržovat tak dobrý stav zubů. Některým lidem pomáhá při štípnutí komárem nebo jiným hmyzem.

Mouka ze žlutého hrachu má podobné složení jako hrách žlutý,  obsahuje vit. A, B, velké množství bílkovin, komplexních sacharidů a vlákniny. S kombinací obilovin se aminokyselinové spektrum bílkovin hrachu dorovnává a poskytuje tak plnohodnotné bílkoviny

Zelí - půl šálku vařeného zelí dodá 47 % denní dávky vitamínu C. Ze stejné dávky zelí může tělo získat 102 % denní dávky vitamínu K, 8 % manganu, 6 % kyseliny listové a menší množství vitamínu B-6, vápníku, draslíku a thiaminu. Zelí podporuje krásnou pleť a imunitní systém. Dokáže chránit před účinky chemoterapie, působí preventivně proti rakovině a kardiovaskulárním chorobám a pomáhá proti zácpě.