Vegan linecké cukroví bez lepku

13.12.2020

Nejde tak úplně o klasické linecké cukroví, ale podle mě se mu hodně podobá. V receptu není žádný cukr pouze javorový sirup. Kokosový olej ani jiné máslo není potřeba stačí rýžový, slunečnicový nebo řepkový olej. Těsto není nutné nechávat odležet stačí všechny suroviny smíchat, vypracovat těsto a rovnou se můžeme pustit do vykrajování. 



Suroviny přibližně na 30 ks:

  • 200g bezlepkové směsi značky Doves Farm samokypřící 
  • 150g jáhlové mouky 
  • 140g mletých mandlí
  • 100g javorového sirupu
  • 80g rýžového oleje
  • 2 lžíce šťávy z citronu

pokud by těsto nechtělo držet u sebe a netvořilo podobnou konzistenci jako plastelína přidáváme po lžících jakékoliv rostlinné mléko. Vodu nedoporučuji, protože se pak s těstem mnohem hůře pracuje - vlastní zkušenost :)


Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto podobné plastelíně jak jsem už psala. Těsto rozdělíme na dvě části a každou část zvlášť rozválíme. Není potřeba těsto podsypávat moukou a nebo s ním nějak posunovat. Prostě ho rozválíme do všech stran na placku a začneme vykrajovat tvary. Pak pomocí příborového nože opatrně vykrojené kousky nabíráme a dáváme je na plech s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C dokud linecké cukroví nezačne růžovět. Záleží na velikosti vykrojených tvarů. Já jsem cukroví pekla přibližně 20 minut. 

Upečené linecké necháme vychladnout a pak ho už jen natřeme oblíbenou marmeládou a skladujeme v chladu.