Vegan lívance bez lepku s malinovým krémem

29.06.2019

Na jednu porci lívanců si připravíme 1 středně velký banán (115g bez slupky), 45g-50g bezlepkových ovesných vloček, špetku soli a 5g nerafinovaného kokosového oleje. 

Malinový krém si připravíme smícháním 25g kešu másla s 1 lžící mandlového proteinu, vody a malin. Vodu přidáváme k máslu a proteinu postupně a vymícháváme do požadované konzistence a až nakonec přidáme maliny buď čerstvé nebo mrazem sušené.

Lívance si připravíme tak, že nejdříve rozmačkáme vidličkou banán na kaši a pak k němu přidáme ovesné vločky, sůl a olej. Všechno dobře promícháme a lžící klademe nejlépe na palačinkovou pánvičku vzniklé ,,těsto,, a smažíme na mírném plameni do zlatova.


Kešu ořechy pomáhají při anémii, regulují hladinu cholesterolu a působí jako přírodní antidepresivum. Zlepšují vzhled pokožky, pomáhají při zažívacích obtížích, snižují krevní tlak a podílejí se na tvorbě spermií. Jsou zdrojem bílkovin. Obsahují řadu vitamínů skupiny B a minerálů jako je železo, zinek, mangan, měď, hořčík, kyselinu listovou a omega 3 a 6.

Maliny obsahují vit. C, A, B, železo, fosfor, zinek, antioxidanty a třísloviny. Podporují imunitu, pomáhají při látkové výměně, působí proti stresu a migréně, čistí střeva a odvádějí z těla přebytečnou vodu. Pomáhají při cukrovce, chudokrevnosti, Alzheimerově chorobě, snižují krevní tlak a cholesterol, snižují ranní nevolnost těhotných žen. Chrání zuby a kosti, podporují zdravý růst nehtů a pomáhají bojovat s plísněmi, kvasinkami a artritidou

Mandlový protein  má vysoký podíl aminokyselin BCCA a tak je vhodný nejen pro vegany, ale i pro aktivní sportovce a fitness. Má vysoký obsah vlákniny, bílkovin a minimum tuku.

Ovesné vločky (bez lepku) jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.

Kokosový nerafinovaný olej se řadí mezi nasycené tuky a obsahuje vit. D, A, E, K, kyselinu laurovou, kapralovou a kaprinovou. Má blahodárné účinky na trávení, hydrataci organismu a regeneraci buněk. Obsahuje mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, které se neukládají do tukových zásob, ale uvolňují se postupně na energii.

Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství maximálně 1 čajová lžička denně.

Banán působí blahodárně na náš mozek, na soustavu nervovou, svalovou a trávicí. Je vhodný pro osoby s žaludečními vředy a nemocným žaludkem. Obsahuje vit. skupiny B, vit. A, hořčík, vápník, fosfor a draslík ten má vliv na normalizaci krevního tlaku. Obsahuje také aminokyselinu tryptofan, kterou tělo zpracovává na serotonin a ten je ,,zodpovědný,, za dobrou náladu :) Nezralé banány můžou způsobit plynatost.