Vegan mrkvová omáčka s pečenou cizrnou a hrachovýma vřetenama

12.02.2020

Příprava omáčky je časově nenáročná a její krásně oranžová barva by mohla nalákat i malé strávníky :) Kombinace pečené cizrny, vřeten ze zeleného hrachu zakoupených na Lidlu a červené čočky, která je v omáčce zaručí dostatečný přísun bílkovin v jídle takže zasytí na dlouhou dobu a dodá nám dostatek energie. 

Suroviny na 3 - 4 porce:

  • 30g kešu ořechů namočených přes noc na přípravu kešu smetany (další den ořechy propláchneme, přidáme vody tolik, aby hladina byla trochu nad ořechama a vše rozmixujeme)
  • 400g nastrouhané mrkve
  • 100g červené čočky (může být i více pokud budeme volit jinou přílohu než luštěninové těstoviny)
  • 1 cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, chilli (pro malé děti bez chilli), kurkuma, šťáva z 1/2 citronu
  • voda

Na lžíci oleje orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou mrkev, červenou čočku, sůl, chilli, kurkumu a přilijeme vodu tak, aby bylo vše ponořeno. Vaříme zhruba 10 minut dokud není čočka měkká. Tyčovým mixérem vše rozmixujeme do hladké konzistence. Nakonec přilejeme kešu smetanu a dochutíme šťávou z citronu.

Příprava pečené cizrny 

250g uvařené cizrny promícháme s 1 lžící olivového oleje, solí, kari kořením a červenou paprikou. Takto připravenou cizrnu dáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě zhruba na 170°C asi deset minut. Průběžně cizrnu promícháváme a hlídáme.


Hrachová vřetena jsou bezlepková a jsou vyrobena pouze z hrachové mouky, obsahují větší množství bílkovin a tím pádem zasytí na delší dobu.

Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Olivový olej obsahuje zdravé mononenasycené tuky, velké množství antioxidantů, vitamín E, sodík, draslík a vápník. Má silné protizánětlivé účinky, pomáhá při prevenci mozkové mrtvice, chrání před kardiovaskulárními nemocemi a má antibakteriální účinky. Jako jediný z tuků neobsahuje cholesterol. Pomáhá při trávicích potížích a odstraňuje bolesti žaludku. Při vnějším použití pomáhá při kožních obtížích jako je ekzém, psoriáza a na suchou pokožku. Díky jeho antiseptickým účinkům se doporučuje jednou týdně vypláchnout ústa olivovým olejem a udržovat tak dobrý stav zubů. Některým lidem pomáhá při štípnutí komárem nebo jiným hmyzem.

Mrkev obsahuje vlákninu, antioxidanty a vit. A, které tělo nejvíc využije nastrouháním mrkve než jen kousáním.

Kurkuma obsahuje antioxidanty, antiseptické látky, minerální látky, sacharidy, vlákninu, vit. B, C, E, piperin a kapsacaín. Nejvzácnější složka je kurkumin. Kurkumin je silná protizánětlivá látka, antioxidant a žluté barvivo. Kurkuma vychytává volné radikály, zmírňuje bolesti kloubů, podporuje imunitu, metabolismus, detoxikuje, podporuje dobré hojení ran a popálenin a snižuje vysoký cholesterol.

Červená čočka obsahuje spoustu bílkovin, vlákniny, ale také vápník, selen, zinek, draslík, hořčík, mangan, fosfor, železo a vitamíny skupiny B. Její příprava je velmi rychlá, protože se nemusí namáčet a je uvařená za 10 minut. Je lehce stravitelná a nenadýmavá, má nízký glykemický index, zmírňuje ranní nevolnosti u těhotných žen a pro děti je vhodná už od 9. měsíce. Zlepšuje mozkovou funkci, má vliv na kvalitu kůže a zlepšuje depresivní nálady. Díky velkému množství železa, které červená čočka obsahuje je vhodná pro lidi trpící chudokrevností.

Cibule pomáhá při nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, vysokém tlaku, zánětech dutiny ústní a hltanu. Pomáhá při zánětu močových cest, astmatu, při nepravidelné menstruaci, cukrovce, zácpě a bodnutí hmyzem. Obsahuje vit. C, A, B2, B1, křemík, draslík a síru.

Chilli podporuje zdraví a odolnost organismu a zároveň působí preventivně. Obsahuje alkaloid kapsaicin, který dává silný, štiplavý a pikantní charakter. Zároveň má antibakteriální, antikarcinogenní, analgetické a antidiabetické účinky. Snižuje hladinu LDL cholesterolu u obézních lidí a podporuje hubnutí. Je bohatým zdrojem vitamínu C, vitamínů B jako je niacin, B6, B1 a dále obsahuje vitamín A čímž dokáže chránit organismus před volnými radikály vznikajících při stresu nebo při onemocnění. Z minerálních látek obsahuje draslík, mangan, železo a hořčík. Při problémech s jícnem se doporučuje chilli raději vyvarovat.

Cizrna neboli římský hrách obsahuje bílkoviny, komplexní sacharidy a tuky, vit. B15, železo, vápník, hořčík, fosfor. Při problémech s nadýmáním je vhodné vařit luštěniny společně s bylinkami jako je bazalka, oregano, majoránka, saturejka nebo libeček.

Kešu ořechy pomáhají při anémii, regulují hladinu cholesterolu a působí jako přírodní antidepresivum. Zlepšují vzhled pokožky, pomáhají při zažívacích obtížích, snižují krevní tlak a podílejí se na tvorbě spermií. Jsou zdrojem bílkovin. Obsahují řadu vitamínů skupiny B a minerálů jako je železo, zinek, mangan, měď, hořčík, kyselinu listovou a omega 3 a 6.