Vegan ovesná bezlepková kaše s mákem a banánem

26.04.2020

Kombinace máku, kokosu a sušeného nebo i čerstvého banánu v ovesné kaši je opravdu velmi chutná a stojí za vyzkoušení. 

1 porce :

  • 40g ovesných bezlepkových vloček
  • 15g bio rýžového proteinu
  • 1 lžíce celého máku
  • 1 lžička bio strouhaného kokosu
  • banán podle chuti

Ovesné vločky uvaříme ve vodě (opět se budu opakovat, ale jak se říká opakování je matka moudrosti - ovesná kaše je mnohem lepší pokud přes noc vločky namočíme do vody tak, aby byly ponořené a dáme je do lednice. Ráno je v té samé vodě uvaříme + s vodou navíc, kterou bude potřeba přidat nebo místo vody můžeme použít jakékoliv rostlinné mléko). Do hotové kaše přimícháme protein, mák a vodu podle potřeby. Nahoru pak už jen nasypeme kokos a přidáme banán. Rozmačkaný čerstvý banán můžeme také přimíchat do hotové kaše.


Rýžový protein - obsahuje esenciální aminokyseliny, vitamíny B, E a vlákninu. Nalezneme v něm jen minimum látek, které by měly způsobovat alergii, proto je vhodný i pro alergiky a citlivé jedince.

Ovesné vločky  (bez lepku) jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.

Mák je bohatým zdrojem minerálních látek především vápníku. Pak také manganu, hořčíku a fosforu, vit. E, B je vydatným zdrojem vlákniny a kvalitních bílkovin.

Banán působí blahodárně na náš mozek, na soustavu nervovou, svalovou a trávicí. Je vhodný pro osoby s žaludečními vředy a nemocným žaludkem. Obsahuje vit. skupiny B, vit. A, hořčík, vápník, fosfor a draslík ten má vliv na normalizaci krevního tlaku. Obsahuje také aminokyselinu tryptofan, kterou tělo zpracovává na serotonin a ten je ,,zodpovědný,, za dobrou náladu :) Nezralé banány můžou způsobit plynatost.

Kokos obsahuje hodně nasycených tuků takzvaných triglyceridů, které jsou snadno stravitelné a v těle se snadno zpracují na zdroj energie než aby se ukládaly na tuk.