Vegan ovesné koláčky s proteinovým tvarohem bez lepku

17.10.2020


Ovesné koláčky jsou spíše hutné než nadýchané takže chuť klasického koláče tady nehledejte. Snažila jsem se najít nějakou obměnu ovesné kaše, kterou mám opravdu velmi ráda, ale ne úplně každý den mám na ni chuť :)


Suroviny na 4 větší kusy:

  • 140g rozmixovaných bezlepkových ovesných vloček
  • 12g psyllia
  • 60g mletých mandlí
  • 100g rozmačkaného banánu
  • 135g vody
  • perníkové koření (není nutné)
  • marmeláda na potření podle chuti


Všechny suroviny kromě marmelády rukou propracujeme. Vznikne nám bochánek, který si rozdělíme na kousky podle toho jak budeme chtít mít koláčky velké. V ruce z každého kousku uděláme kuličku, kterou pak vytvarujeme do placky a dáme ji na plech s pečícím papírem. Povrch placky potřeme marmeládou a takto připravené koláčky pečeme v předehřáté troubě na 170°C přibližně 15 minut. 


Suroviny na proteinový tvaroh:

  • 180g tofu natural
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 50g proteinu s vanilkovou příchutí (nejdříve protein rozmícháme s trochou vody do husté kaše)  -   https://www.fitness4u.cz/reflex-plant-based-protein-rostlinny-protein-600-g/
  • voda podle potřeby

Tofu nakrájíme, přidáme šťávu z citronu a malé množství vody a tyčovým mixérem všechno začneme mixovat. Pak přidáme připravenou kašičku z proteinu a vody a opět všechno mixujeme do hladké konzistence. Podle potřeby přidáváme po troškách vodu.



Ovesné vločky  (bez lepku) jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.

Banán působí blahodárně na náš mozek, na soustavu nervovou, svalovou a trávicí. Je vhodný pro osoby s žaludečními vředy a nemocným žaludkem. Obsahuje vit. skupiny B, vit. A, hořčík, vápník, fosfor a draslík ten má vliv na normalizaci krevního tlaku. Obsahuje také aminokyselinu tryptofan, kterou tělo zpracovává na serotonin a ten je ,,zodpovědný,, za dobrou náladu :) Nezralé banány můžou způsobit plynatost.

Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum.

Mandle jsou vhodné pro zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti a zuby díky minerálům, které obsahují (hořčík, vápník, draslík, zinek, železo). Dále obsahují velké množství vlákniny a působí tak preventivně proti zácpám. Antioxidanty, které chrání srdce a cévy a působí proti stárnutí. Obsahují sice vysoké množství tuků, ale prospěšných, které pomáhají k udržení váhy a tělu prospívají pokud je nebudeme konzumovat pražené, solené a nebo jen ve formě ořechového másla. Trávení mandlí, které musíme rozkousat je totiž úplně jiné než trávení mandlového másla (což platí u všech ořechů jen poměr přijaté energie z ořechů v přirozené formě se u různých druhů ořechů lehce liší). Výzkumy ukazují, že pokud konzumujeme mandle v přirozené formě tak z nich přijmeme co se týká energetického příjmu pouze 70% z celkového množství, které si dáme. Ale pokud konzumujeme mandlové máslo tak naše tělo přijme veškerý energetický příjem, který například 1 lžíce mandlového másla obsahuje. 


Reflex nutrition PLANT BASED PROTEIN

  • Rostlinný protein - hrachový, rýžový a dýňový
  • 21 g bílkoviny na 30 g dávku
  • Všech 9 esenciálních aminokyselin
  • Přidané probiotické kultury a vitamín B12
  • Bez živočišných složek
  • Plně kompostovatelný obal
  • Vhodné pro vegany
  • Skvělá chuť
  • Dostupný ve třech příchutích

Tofu je bohatým zdrojem draslíku, vápníku, hořčíku, vit. B a železa. Je lépe stravitelné než sójové boby. Má nízkou hodnotu glykemického indexu takže je vhodné i pro lidi s inzulínovou rezistencí, diabetem nebo v redukčních dietách. Podporuje nervovou soustavu, snižuje hladinu cholesterolu, stimuluje látkovou výměnu. Sója má, ale i své nevýhody a to ty, že je častým alergenem. Obsahuje také fytoestrogeny, které mohou způsobit některé nemoci, neplodnost, nebo dřívější pubertu. Může potlačovat také funkci štítné žlázy nebo omezovat trávení některých stopových prvků a bílkovin. Pokud si vybíráme tofu určitě si vybíráme výrobky označené symbolem bez GMO což znamená, že sója nebyla geneticky modifikovaná.