Vegan pečené pohankové tortilly bez lepku

06.05.2021


Pečené tortilly se výborně hodí místo zobání jiných nezdravých pochutin ať už k televizi nebo vínu, ale také jsou výborné k různým salátům a pomazánkám. Jelikož jsou pečené neobsahují žádný tuk pouze jen ten, který v sobě má pohanková mouka. Příprava je snadná a pokud přidáme do tortilly někdy kmín, jindy česnek nebo bylinky tak můžeme mít neustále jiné varianty.


Suroviny na 1 velký plech (2 placky)

  • 100g pohankové mouky celozrnné jemně mleté (značky Pernerka) používám tuto značku s jinou se může množství surovin lehce měnit
  • 130g vody
  • sůl (můžeme přidat také kmín, česnek, chilli, bylinky, sladkou mletou papriku atd.)


Všechny suroviny promícháme a vznikne nám hustější těsto. Polovinu těsto nalijeme na suchou palačinkovou pánev a pomocí lžíce ho rovnoměrně rozetřeme po celé pánvičce a krátce opečeme. Stačí nechat těsto jen zatáhnout, aby šla placka otočit. Takto připravené placky pak nakrájíme na libovolné kousky, které naskládáme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 180°C dokřupava.



Pohanka je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, fosforu, vápníku, hořčíku, železa a (rutinu?). Co se týká množství rutinu v pohance tak se na tohle téma názory liší. Jedna studie uvádí, že větší množství rutinu v pohance je pouze v listech a aby se rutin vstřebal potřebuje k tomu zároveň vitamín C, který pohanka neobsahuje. Dále pohanka obsahuje velké množství vlákniny a zvýšený obsah bílkovin. Snižuje hladinu LDL cholesterolu.