Vegan plněná dýně bez lepku

07.10.2019

Dýni jde upravit na mnoho způsobů a podle mě ať už z dýně připravíme sladké či slané jídlo vždy chutná výborně. A jelikož teď máme období, kdy dýni seženeme téměř všude tak přidávám jednu takovou inspiraci jak lze dýni velmi jednoduše zpracovat a připravit si během chvilky velmi chutné a vydatné jídlo. 

Na 2 porce si připravíme:

  • 1 malou dýni 
  • 1 lžíci oleje (olivový)
  • 1 lžíci dýňových semínek 
  • 80g hrachové mouky (ze žlutého hrachu)
  • 120g vody
  • 150g mražené zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice)
  • černá sůl, pepř, popřípadě bylinky

Dýni omyjeme a rozřízneme na polovinu. Vnitřek dýně vydlabeme a vydlabané části lehce osolíme. V misce si smícháme hrachovou mouku s vodou, olejem, pepřem, solí a popřípadě bylinkami. Pak přidáme dýňová semínka, zeleninu a vše promícháme. Směsí naplníme každou polovinu dýně. Takto naplněnou dýni položíme na plech s pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě asi tak 1 hodinu na 180°C dokud nebude dýně upečená a ,,nádivka´´ ztuhlá. Množství hrachové mouky se může lehce lišit podle značky mouky. Čím víc bude směs hustější tím víc bude i nádivka tužší. Takto pečená dýně je opravdu hodně sytá takže jako přílohu bych volila spíše nějaký salát. Pokud by byla pro někoho takto připravená dýně suchá lze ji samozřejmě ještě zakápnout olejem. 



Dýně je řazena mezi nejzdravější potraviny. Obsahuje alfa a beta karoteny, vit. C a E, draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor, zinek, B5, B3, B2 a spoustu vlákniny. Má vysoce antioxidační a protizánětlivé účinky. Pozitivně působí na zrak a zlepšuje kvalitu kůže, pomáhá předcházet revmatoidní artritidě, onemocněním štítné žlázy a prostaty. Čistí střeva a to i od parazitů.

Dýňová semínka obsahují vit. E, B, fosfor, hořčík, mangan, železo, měď a fytosteroly, které dokážou snížit hladinu cholesterolu. Zlepšují spánek a předchází depresím. Jsou bohatá na zinek a chrání tak tělo před osteoporózou. Zmírňují zánět při artritidě, působí proti parazitům a tasemnicím, jsou dobrá pro zdraví prostaty. Působí také proti akné, zlepšují kvalitu vlasů i nehtů.

Olivový olej obsahuje zdravé mononenasycené tuky, velké množství antioxidantů, vitamín E, sodík, draslík a vápník. Má silné protizánětlivé účinky, pomáhá při prevenci mozkové mrtvice, chrání před kardiovaskulárními nemocemi a má antibakteriální účinky. Jako jediný z tuků neobsahuje cholesterol. Pomáhá při trávicích potížích a odstraňuje bolesti žaludku. Při vnějším použití pomáhá při kožních obtížích jako je ekzém, psoriáza a na suchou pokožku. Díky jeho antiseptickým účinkům se doporučuje jednou týdně vypláchnout ústa olivovým olejem a udržovat tak dobrý stav chrupu. Některým lidem pomáhá při štípnutí komárem nebo jiným hmyzem.

Himalájská černá sůl je bohatá na minerály, které v jiné soli nenajdeme. Díky jejich přírodnímu původu jsou pro naše tělo snadno vstřebatelné. Eliminuje pálení žáhy, chrání před křečemi, podporuje funkci ledvin a močového měchýře, stabilizuje hladinu hormonů.

Mouka ze žlutého hrachu obsahuje ty samé látky jako hrách žlutý,... hodně vit. A, B, velké množství bílkovin, komplexních sacharidů a vlákniny. S kombinací obilovin se aminokyselinové spektrum bílkovin hrachu dorovná a poskytuje tak plnohodnotné bílkoviny

Kukuřice obsahuje vit. A, vitamíny skupiny B, antioxidanty, draslík, fosfor, hořčík, železo, zinek, kyselinu listovou, niacin a karotenoidy, které podporují zdraví očí. Kukuřice má vysoký podíl vlákniny, která podporuje trávení. Působí proti stresu, svalovým křečím, srdečním arytmiím. Posiluje intelekt a soustředění, udržuje zdravé vlasy a pěknou pleť, podporuje krvetvorbu. Dodává tělu energii snižuje riziko výskytu rakoviny, infarktu, mrtvice a má močopudný účinek.

Mrkev obsahuje vlákninu, antioxidanty a vit. A, které tělo nejvíc využije nastrouháním mrkve než jen kousáním.

Hrášek obsahuje vitamíny skupiny B, vit. C, E, K, draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník, zinek, železo. Patří mezi potraviny s přirozeně vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a sacharidů. Podporuje imunitu a obranyschopnost organismu, snižuje cholesterol, podporuje krvetvorbu, zpomaluje proces stárnutí pokožky, udržuje dobrý zrak a dobrý stav vlasů. Reguluje krevní cukr, působí preventivně proti osteoporóze a působí preventivně proti rakovině žaludku.