Vegan plněná paprika quinoou a dýní bez lepku

06.09.2019

Množství na 3 - 4 porce

3 velké syrové červené papriky (rozkrojíme je na polovinu a očistíme)

Na směs, kterou budeme plnit papriky potřebujeme 160g syrové quinoi (kterou uvaříme), 450g očištěné a nahrubo nastrouhané dýně, 1 cibuli, 2 lžíce oleje (já použila avokádový), 2 lžíce Tebi (lahůdkové droždí), 2 lžíce černého sezamu, sůl, chilli, kurkumu a špetku muškátového oříšku.

Nejdříve uvaříme quinou a pak na oleji orestujeme nakrájenou cibuli společně s nastrouhanou dýní a kořením. Restujeme za stálého míchání asi 10 minut, přisypeme černý sezam, Tebi, quinou a vše zamícháme. Touto směsí naplníme rozkrojené papriky, které naskládáme na plech, podlijeme trochou vody a dáme péct zhruba na 200°C asi 45 minut. 


Dýně je řazena mezi nejzdravější potraviny. Obsahuje alfa a beta karoteny, vit. C a E, draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor, zinek, B5, B3, B2 a spoustu vlákniny. Má vysoce antioxidační a protizánětlivé účinky. Pozitivně působí na zrak a zlepšuje kvalitu kůže, pomáhá předcházet revmatoidní artritidě, onemocněním štítné žlázy a prostaty. Čistí střeva a to i od parazitů.

Lahůdkové droždí - jedná se o neaktivní sušené vločky droždí, které projdou teplotou nad 40°C a nedají se proto použít jako klasické kvasnice. Obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, která je pro lidský organismus velmi důležitá a je výborný antioxidant. Lahůdkové droždí pomáhá vyživovat nehty, vlasy a pokožku. Podílí se na tvorbě červených krvinek, je důležité pro metabolické funkce a trávicí systém. Pomáhá tedy nastartovat metabolismus, zlepšuje soustředění a paměť, revmatismus, zánět spojivek, problémy s trávením nebo deprese.

Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Avokádový olej obsahuje vit. A, D, E, mononenasycené omega-9, 6 a 3 mastné kyseliny, lutein a antioxidanty. Snižuje cholesterol, zlepšuje zdraví srdce, zrak a vstřebávání důležitých živin. Zmírňuje příznaky artritidy, působí preventivně proti onemocnění dásní, podporuje hojení ran, zlepšuje stav kůže a neutralizuje volné radikály.

Sezamová semínka obsahují kvalitní bílkoviny, esenciální mastné kyseliny, minerální látky zejména železo. Jsou vhodná při chudokrevnosti, při nepravidelné menstruaci, při menopauze. Jejich konzumace je vhodná při osteoporóze, zácpě, horečce. Zlepšují imunitu a metabolismus a dovedou pomoci při psychických potížích. Působí pozitivně na srdce, cévy, vlasy a pokožku.

Kurkuma obsahuje antioxidanty, antiseptické látky, minerální látky, sacharidy, vlákninu, vit. B, C, E, piperin a kapsacaín. Nejvzácnější složka je kurkumin. Kurkumin je silná protizánětlivá látka, antioxidant a žluté barvivo. Kurkuma vychytává volné radikály, zmírňuje bolesti kloubů, podporuje imunitu, metabolismus, detoxikuje, podporuje dobré hojení ran a popálenin a snižuje vysoký cholesterol.

Červená paprika obsahuje vit. A, karotenoidy, vit. C, B, draslík, železo, hořčík, zinek. Podporuje zdraví našich svalů, vlasů, nehtů a působí blahodárně na naše cévy. Chrání tělo před rozvojem zhoubných nádorů, působí protizánětlivě, podporuje trávení a zmírňuje zánět žaludku. Je mírně projímavá a působí proti plynatosti. 

Quinoa patří mezi superpotraviny především kvůli nutriční kvalitě. Obsahuje komplexní sacharidy a bílkoviny, polynenasycené mastné kyseliny, vápník, hořčík, železo, zinek, vitamíny skupiny B, vit. C, E, a beta-karoten. Je velmi dobře stravitelná a nenadýmá, pomáhá snižovat krevní tlak, je prevencí pro lidi trpící migrénami, prevence kardiovaskulárních chorob, rakoviny tlustého střeva a chorob ledvin.

Cibule pomáhá při nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, vysokém tlaku, zánětech dutiny ústní a hltanu. Pomáhá při zánětu močových cest, astmatu, při nepravidelné menstruaci, cukrovce, zácpě a bodnutí hmyzem. Obsahuje vit. C, A, B2, B1, křemík, draslík a síru.