Vegan plněné ovocné knedlíky bez lepku

24.08.2019

Zhruba na dvě porce budeme potřebovat :

 1 balení tofu natural bez GMO, 60g rýžové mouky, 80g celozrnné čirokové mouky, 50g vody, pár kapek šťávy z citronu a ovoce podle chuti ( na obrázku jsou použité blumy ). Nejprve rukou rozdrobíme tofu, přidáme mouky, vodu, šťávu z citronu a vypracujeme vláčné těsto, které bude držet při sobě. Do kousku těsta zabalíme připravené ovoce a vytvarujeme kuličky, které vložíme do připravené vroucí vody. Knedlíky vaříme dokud nevyplavou napovrch a pak je ještě minutu až dvě necháme povařit. Knedlíky s blumou se vařily 15-20 minut.

Na posypání jsem použila mleté mandle smíchané s trochou mletého nerafinovaného třtinového cukru a zakápla vše kokosovým olejem. 


Blumy jsou často opomíjeným velmi zdravým ovocem, a proto bychom na ně neměli zapomínat. Obsahují vitamín A, C, D, vápník, železo, hořčík, spoustu vlákniny, vody a ve slupce najdeme i nenasycené mastné kyseliny. Pomáhají bojovat s infekcemi, záněty, trombózou, posilují imunitu, pomáhají při nachlazení, při hubnutí, čistí střeva a dokonce dužina blum na sebe váže tuky. 

Čiroková mouka má vyšší obsah proteinů. Čirok je bohatý na antioxidanty, vitamíny skupiny B a některé minerály jako třeba vápník, draslík, hořčík. Čirok pomáhá proti zánětu, při únavě, působí kladně na nervovou soustavu, snižuje hladinu cholesterolu, upravuje hladinu cukru v krvi, má blahodárný vliv na oči a pokožku. Podporuje metabolismus.

Kokosový olej (nerafinovaný) se řadí mezi nasycené tuky a obsahuje vit. D, A, E, K, kyselinu laurovou, kapralovou, kaprinovou. Má blahodárné účinky na trávení, hydrataci organismu a regeneraci buněk. Obsahuje mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, které se neukládají do tukových zásob, ale uvolňují se postupně na energii.

Mandle jsou vhodné pro zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti a zuby díky minerálům, které obsahují (hořčík, vápník, draslík, zinek, železo). Dále obsahují velké množství vlákniny a působí tak preventivně proti zácpám. Antioxidanty, které chrání srdce a cévy a působí proti stárnutí. Obsahují sice vysoké množství tuků, ale prospěšných, které pomáhají k udržení váhy a tělu prospívají pokud je nebudeme konzumovat pražené, solené a nebo jen ve formě ořechového másla. Trávení mandlí, které musíme rozkousat je totiž úplně jiné než trávení mandlového másla (což platí u všech ořechů jen poměr přijaté energie z ořechů v přirozené formě se u různých druhů ořechů lehce liší). Výzkumy ukazují, že pokud konzumujeme mandle v přirozené formě tak z nich přijmeme co se týká energetického příjmu pouze 70% z celkového množství, které si dáme. Ale pokud konzumujeme mandlové máslo tak naše tělo přijme veškerý energetický příjem, který například 1 lžíce mandlového másla obsahuje. 

Tofu je bohatým zdrojem draslíku, vápníku, hořčíku, vit. B a železa. Je lépe stravitelné než sójové boby. Má nízkou hodnotu glykemického indexu takže je vhodné i pro lidi s inzulínovou rezistencí, diabetem nebo v redukčních dietách. Podporuje nervovou soustavu, snižuje hladinu cholesterolu, stimuluje látkovou výměnu. Sója má, ale i své nevýhody a to ty, že je častým alergenem. Obsahuje také fytoestrogeny, které mohou způsobit některé nemoci, neplodnost, nebo dřívější pubertu. Může potlačovat také funkci štítné žlázy nebo omezovat trávení některých stopových prvků a bílkovin. Pokud si vybíráme tofu určitě si vybíráme výrobky označené symbolem bez GMO což znamená, že sója nebyla geneticky modifikovaná.