Vegan pohanka s tempehem a cizrnou bez lepku

07.04.2021


Toto jídlo je velmi jednoduché a přitom velmi výživné. Obsahuje spoustu bílkovin a vlákniny takže nám dodá spoustu energie a zasytí nás, ale nezaplácne a my se nebudeme po takovém jídle cítit jako kuličky :)


Suroviny:

  • 150g pohanky v syrovém stavu
  • 1 balení marinovaného tempehu bez lepku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 150g uvařené cizrny
  • 150g zeleného mraženého hrášku
  • 1/2 menší cibule
  • kurkuma, sůl, pepř, sladká červená paprika, tamari omáčka


Pohanku uvaříme podle návodu. Nakrájenou cibuli a tempeh orestujeme na lžíci oleje, přidáme cizrnu, koření, tamari, hrášek a vše krátce za stálého míchání uvaříme. Nakonec všechno smícháme dohromady a máme hotovo.



Tempeh neboli taky sójový sýr se vyrábí fermentací sójových bobů. Fermentací získává vysoký obsah bílkovin, vlákniny a vitamínů i intenzivní aroma. Tempeh se nechává zrát stejně jako ušlechtilé plísňové sýry. Je velmi univerzální a lze jej připravit mnoha způsoby. Prodává se marinovaný, uzený nebo smažený a v různých příchutích. Obsahuje spoustu vitamínu B12, který je důležitý při chudokrevnosti, onemocnění střev, osteoporóze, nádorových onemocněních, arterioskleróze atd. Tempeh obsahuje lehce stravitelné bílkoviny, důležité minerály vápník, fosfor a železo, další vitamíny skupiny B a vitamín E. 

Při pravidelné konzumaci tempeh dokáže zcela pokrýt potřebu organismu vitamínu B12. 
Tamari sojová omáčka je bohatá na kvalitní bílkoviny, minerály a stopové prvky. Vyrábí se ze sojových bobů a mořské soli pomocí fermentace. 
Hrášek obsahuje vitamíny skupiny B, vit. C, E, K, draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník, zinek, železo. Patří mezi potraviny s přirozeně vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a sacharidů. Podporuje imunitu a obranyschopnost organismu, snižuje cholesterol, podporuje krvetvorbu, zpomaluje proces stárnutí pokožky, udržuje dobrý zrak a dobrý stav vlasů. Reguluje krevní cukr, působí preventivně proti osteoporóze a působí preventivně proti rakovině žaludku.
Pohanka je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, fosforu, vápníku, hořčíku, železa a (rutinu?). Co se týká množství rutinu v pohance tak se na tohle téma názory liší. Jedna studie uvádí, že větší množství rutinu v pohance je pouze v listech a aby se rutin vstřebal potřebuje k tomu zároveň vitamín C, který pohanka neobsahuje. Dále pohanka obsahuje velké množství vlákniny a zvýšený obsah bílkovin. Snižuje hladinu LDL cholesterolu.
Olivový olej obsahuje zdravé mono nenasycené tuky, velké množství antioxidantů, vitamín E, sodík, draslík a vápník. Má silné protizánětlivé účinky, pomáhá při prevenci mozkové mrtvice, chrání před kardiovaskulárními nemocemi a má antibakteriální účinky. Jako jediný z tuků neobsahuje cholesterol. Pomáhá při trávicích potížích a odstraňuje bolesti žaludku. Při vnějším použití pomáhá při kožních obtížích jako je ekzém, psoriáza a na suchou pokožku. Díky jeho antiseptickým účinkům se doporučuje jednou týdně vypláchnout ústa olivovým olejem a udržovat tak dobrý stav zubů. Některým lidem pomáhá při štípnutí komárem nebo jiným hmyzem.
Kurkuma obsahuje antioxidanty, antiseptické látky, minerální látky, sacharidy, vlákninu, vit. B, C, E, piperin a kapsacaín. Nejvzácnější složka je kurkumin. Kurkumin je silná protizánětlivá látka, antioxidant a žluté barvivo. Kurkuma vychytává volné radikály, zmírňuje bolesti kloubů, podporuje imunitu, metabolismus, detoxikuje, podporuje dobré hojení ran a popálenin a snižuje vysoký cholesterol.
Cizrna neboli římský hrách obsahuje bílkoviny, komplexní sacharidy a tuky, vit. B15, železo, vápník, hořčík, fosfor. Při problémech s nadýmáním je vhodné vařit luštěniny společně s bylinkami jako je bazalka, oregano, majoránka, saturejka nebo libeček