Vegan polévka z hlívy ústřičné bez lepku

07.04.2019

Potřebujeme 250g hlívy ústřičné, 4 menší mrkve, 30g sójového granulátu, 150g uvařených bílých fazolí, 1 cibuli, 1 lžíci Tamari, sůl, pepř, česnek, majoránku, 2 lžíce řepkového oleje, rýžovou mouku na zahuštění.

V hrnci na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme k ní nakrájenou mrkev a sójový granulát a vše orestujeme. Přidáme hlívu natrhanou na kousky, sůl, pepř, česnek, 1 lžíci Tamari a vše zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Nakonec přidáme uvařené bílé fazole a zahustíme rýžovou moukou, kterou si rozmícháme v trošce vody a ještě krátce povaříme. Až je polévka hotová úplně nakonec přisypeme podle chuti majoránku a můžeme přidat ještě i česnek.


Hlíva ústřičná je houba, která může růst i volně v přírodě. Je výborná nejen v kuchyni, ale i také velmi léčivá. Obsahuje mnoho vitamínů, stopových prvků a z nich jsou nejcennější glukany. Podporují imunitní systém, zvyšují přímo tvorbu protilátek proti patogenním bakteriím, virům i plísním. Dále zvyšují tvorbu červených krvinek, likvidují nebezpečné volné radikály, mírní negativní účinky při ozařování a zároveň mají preventivní účinky proti zhoubnému bujení, snižují hladinu cholesterolu v krvi a jsou velmi prospěšné při alergiích všeho druhu.

Bílé fazole obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, syrové obsahují jedovatou látku phasin, která může způsobit střevní potíže nebo otravu. Obsahují komplex vit. B, provitamin A.

Cibule pomáhá při nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, vysokém tlaku, zánětech dutiny ústní a hltanu. Pomáhá při zánětu močových cest, astma, při nepravidelné menstruaci, cukrovce, zácpě a bodnutí hmyzem. Obsahuje vit. C, A, B2, B1, křemík, draslík, síru.

Mrkev obsahuje vlákninu, antioxidanty a vit. A, které tělo nejvíc využije nastrouháním mrkve než jen kousáním.

Řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin a naopak významné množství esenciálních mastných kyselin omega 6, 3 a přispívá tak k udržení normální hladiny cholesterolu.

Česnek obsahuje vitamíny, minerály a má antibakteriální účinky. Posiluje imunitní systém, zlepšuje cévní a oběhový systém, reguluje krevní tlak. Odpuzuje veškeré parazity i klíšťata. Při užívání česneku se může objevit pálení žáhy.

Tamari sojová omáčka je bohatá na kvalitní bílkoviny, minerály a stopové prvky. Vyrábí se ze sojových bobů a mořské soli pomocí fermentace.

Himalájská sůl růžová obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.