Vegan proteinové sušenky bez lepku

12.03.2020

Již dříve jsem se zmiňovala o tom jak je dobré nechávat si ,,zbytky´´ při výrobě rostlinného mléka. Například, když si připravujete mandlové mléko tak zbytky scezených mandlí je rozhodně škoda vyhodit jelikož se skvěle hodí k výrobě sušenek. Uskladňuji je v mrazáku a až mám větší množství zbylých přecezených mandlí a ovesných vloček tak je zpracuji. Do těchto sušenek jsem přidala Superprotein 2.0 s jahodovou příchutí takže jsou sušenky krásně růžové a s přidanými sušenými brusinkami skvěle chutnají.

Zde je odkaz na Superprotein o kterém se můžete dozvědět více :

https://www.balicekzdravi.cz/vegan-protein-jahoda-1000-g

Suroviny na 1 plech což je zhruba 22 kousků :

  • 75 g bezlepkových ovesných vloček zbylých při výrobě ovesného mléka
  • 80g mandlí zbylých při výrobě mandlového mléka
  • 100g syrové bílé quinoi rozmixované na mouku
  • 13g psyllia
  • 50g superproteinu 2.0 s jahodovou příchutí (www.balicekzdravi.cz)
  • 40g sušených brusinek nakrájených na malé kousky
  • 50g javorového sirupu
  • 100g vody

Nejdříve smícháme všechny sypké suroviny pak přidáme brusinky, javorový sirup a vodu. Všechno důkladně promícháme a pak nejlépe rukou dobře propracujeme. Z těsta odkrajujeme stejné kousky přibližně po 25g, které nejdříve vytvarujeme do kuliček. Ty pak dáváme na plech s pečícím papírem a buď razítkem na sušenky nebo skleničkou rozplácneme podle své libosti :) Sušenky dáme do předehřáté trouby a pečeme je zhruba na 170°C zhruba 30 minut.


Mandle jsou vhodné pro zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti a zuby díky minerálům, které obsahují (hořčík, vápník, draslík, zinek, železo). Dále obsahují velké množství vlákniny a působí tak preventivně proti zácpám. Antioxidanty, které chrání srdce a cévy a působí proti stárnutí. Obsahují sice vysoké množství tuků, ale prospěšných, které pomáhají k udržení váhy a tělu prospívají pokud je nebudeme konzumovat pražené, solené a nebo jen ve formě ořechového másla. Trávení mandlí, které musíme rozkousat je totiž úplně jiné než trávení mandlového másla (což platí u všech ořechů jen poměr přijaté energie z ořechů v přirozené formě se u různých druhů ořechů lehce liší). Výzkumy ukazují, že pokud konzumujeme mandle v přirozené formě tak z nich přijmeme co se týká energetického příjmu pouze 70% z celkového množství, které si dáme. Ale pokud konzumujeme mandlové máslo tak naše tělo přijme veškerý energetický příjem, který například 1 lžíce mandlového másla obsahuje. 

Quinoa patří mezi superpotraviny především kvůli nutriční kvalitě. Obsahuje komplexní sacharidy, bílkoviny, polynenasycené mastné kyseliny, vápník, hořčík, železo, zinek, vitamíny skupiny B, vit. C, E, a beta-karoten. Je velmi dobře stravitelná a nenadýmá, pomáhá snižovat krevní tlak, je prevencí pro lidi trpící migrénami, prevence kardiovaskulárních chorob, rakoviny tlustého střeva a chorob ledvin.

Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum.

Javorový sirup obsahuje draslík, vápník, mangan a zinek (zinek a mangan jsou důležité pro naši imunitu), železo, fosfor, vitamin B a riboflavin. Javorový sirup působí protizánětlivě, má antioxidační účinky a chrání cévy. I přes všechna pozitiva s javorovým sirupem šetříme jelikož je to stále jen sladidlo :)

Ovesné vločky  (bez lepku) jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.

Brusinky obsahují mnoho antioxidantů, vitamín C, A, E, vlákninu, železo, vápník, draslík. Jsou známé svými pozitivními účinky na močové ústrojí, zamezují tvorbu zubního kazu pokud neobsahují přidaný cukr, pomáhají při některých nemocech žlučníku, při léčbě cukrovky, posilují imunitu. Lidé, kteří používají léky na ředění krve jako je například warfarin, by brusinky neměli konzumovat jelikož mohou snížit protisrážlivý účinek léku a vyvolat tak nebezpečné krvácení.