Vegan puding bez lepku

23.07.2019

Tento veganský puding je plný bílkovin, obsahuje minimum cukru, zdravé tuky, vlákninu takže je vhodný jak na snídani tak i jako zdravá svačina nebo i jen tak, když honí mlsná :) Množství je zhruba na pět porcí.

Světlá část:  100g quinoi, 50g strouhaného kokosu, 500g vody, 50g kešu másla, 80g vody a 25g medu. Nejdříve uvaříme quinou se strouhaným kokosem v 500g vody do úplného vyvaření vody. Směs necháme trochu zchladnout a pak přidáme kešu máslo, med a postupně přiléváme 80g vody a vše mixujeme tyčovým mixérem do hladké kašovité konzistence. Vody může být více i méně stejně tak medu a nebo nemusí být žádný to už záleží na každém jak si puding upraví podle svých chutí.

Tmavá část:  100g pohanky lámanky, 50g banánového prášku (není nutný a jde nahradit i třeba jen banánem, ale pak ubereme množství vody), 10g bio kakaa, 15g karobu a 130g vody. Pohanku vařit nemusíme stačí ji propláchnout a přidat k ní kakao, karob, banánový prášek nebo banán, vodu (opět přiléváme postupně) a mixujeme tyčovým mixérem do hladké kašovité konzistence. Nakonec jsem přisypala ještě do pudingu drcené kakaové boby, ale nejsou nutné.

Až máme pudingy hotové tak pak už jen stačí je dát do připravených sklenic nebo misek. Vrstvy můžeme  prokládat sušeným nebo čerstvým ovocem, ořechama, semínkama a dáme do lednice vychladit.


Quinoa patří mezi superpotraviny především kvůli nutriční kvalitě. Obsahuje komplexní sacharidy a bílkoviny, polynenasycené mastné kyseliny, vápník, hořčík, železo, zinek, vitamíny skupiny B, vit. C, E, a beta-karoten. Je velmi dobře stravitelná a nenadýmá, pomáhá snižovat krevní tlak, je prevencí pro lidi trpící migrénami, prevence kardiovaskulárních chorob, rakoviny tlustého střeva a chorob ledvin.

Kokos obsahuje hodně nasycených tuků takzvaných triglyceridů, které jsou snadno stravitelné a v těle se snadno zpracují na zdroj energie než aby se ukládaly na tuk.

Kešu ořechy pomáhají při anémii, regulují hladinu cholesterolu a působí jako přírodní antidepresivum. Zlepšují vzhled pokožky, pomáhají při zažívacích obtížích, snižují krevní tlak a podílejí se na tvorbě spermií. Jsou zdrojem bílkovin. Obsahují řadu vitamínů skupiny B a minerálů jako je železo, zinek, mangan, měď, hořčík, kyselinu listovou a omega 3 a 6.

Med pomáhá při nachlazení, viróze, kašli, poruchách krevního oběhu a zažívacího ústrojí. Snižuje krevní tlak, dodává tělu energii aniž by zatěžoval trávicí systém. Zklidňuje střeva u neinfekčních průjmů a pomáhá při problémech neurotického charakteru.

Pohanka je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, fosforu, vápníku, hořčíku, železa a (rutinu?). Co se týká množství rutinu v pohance tak jsou na tohle téma různé názory, které se dost liší. Například jedna taková studie ukazuje na údajné velké množství rutinu pouze v listech pohanky a také, že rutin, aby byl vstřebán potřebuje vitamín C, který v pohance nenajdeme. Takže každý ať poslouchá své tělo a sleduje jestli je mu pohanka něčím přínosná nebo ne.  Pohanka dále obsahuje velké množství vlákniny a zvýšený obsah bílkovin. Pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu.

Banánový prášek (BIO) má chuť a vůni po zralých banánech a je přirozeně sladký. Obsahuje velké množství tělu prospěšných látek zejména lehce stravitelné cukry, vlákninu a neobsahuje lepek.

Karob nebo-li také ,,svatojánský chléb,, či ,,chléb svatého Jana,, je tmavě hnědé ovoce stromu Ceratonia siliqua, česky Rohovník obecný. Plody tohoto stromu se vysušené semelou na prášek podobný kakau. Karob je zdravější alternativou kakaa, protože v porovnání s ním má vyšší obsah vápníku, méně tuku a kalorií. Obsahuje také vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, draslík, železo, mangan, chrom a měď. Dopřát si ho mohou i lidé, kteří mají alergii na kakao. Karob má vcelku dost vlákniny a tím pádem má vliv na snižování hladiny špatného cholesterolu v krvi a pomáhá při trávení i vylučování. 

Nepražené kakaové boby obsahují hořčík, síru, železo, mangan, chrom, zinek a měď. Jsou považovány za nejlepší přirozené antidepresivum díky dopaminu a serotoninu. Podporují imunitní systém.

Kakao ( používám BIO kakao ) je zdrojem vitamínů a minerálů hlavně hořčíku a železa a obsahuje také antioxidanty. Konzumace kakaa bývá spojována s pocity dobré nálady a uvolněním.