Vegan quinoa na mexický způsob

26.03.2019

Na jednu porci potřebujeme 50g quinoi v syrovém stavu, 50g uvařených bílých fazolí, 200g mražené mexické zeleninové směsi a na dochucení Tamari, koření adžika, kurkumu, kayenský pepř a  1 lžičku dýňového oleje

Nejdříve si uvaříme quinou do měkka a pokud nemáme uvařené bílé fazole v zásobě v mražáku použijeme konzervované bez nálevu ten scedíme a fazole ještě propláchneme. Pak si na pánev nasypeme mraženou zeleninu, přidáme k ní fazole, koření, podlijeme trochou vody a chvíli dusíme. Nakonec do směsi přidáme uvařenou quinou a na talíři už jen zakápneme dýňovým olejem.


Ledový salát má vyvážený poměr vitamínů, minerálů, bílkovin, vlákniny a sacharidů. Obsahuje železo, hořčík, zinek, sodík, selen, mangan, fosfor, omega-3 a 6 mastné kyseliny, betakaroten, kyselinu listovou, vit. A, B, C, E, K. Zlepšuje trávení, podporuje imunitní systém, tvorbu kostní tkáně, červených krvinek, působí močopudně, odbourává stres a může dokonce pomoci s kvalitou spánku.

Bílé fazole obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, syrové obsahují jedovatou látku phasin, která může způsobit střevní potíže nebo otravu. Obsahují komplex vit. B, provitamin A.

Mrkev obsahuje vlákninu, antioxidanty a vit. A, které tělo nejvíc využije nastrouháním mrkve než jen kousáním.

Zelené fazolové lusky mají vliv na kvalitu nehtů, pleti, vlasů. Zvyšují imunitu, mají močopudné účinky, podporují činnost ledvin, uklidňují nervy. Musí se vždy tepelně upravit jinak by mohly být pro tělo škodlivé.

Kukuřice obsahuje vit. A, vitamíny skupiny B, antioxidanty, draslík, fosfor, hořčík, železo, zinek, kyselinu listovou, niacin a karotenoidy, které podporují zdraví očí. Kukuřice má vysoký podíl vlákniny, která podporuje trávení. Působí proti stresu, svalovým křečím, srdečním arytmiím. Posiluje intelekt a soustředění, udržuje zdravé vlasy a pěknou pleť, podporuje krvetvorbu. Dodává tělu energii snižuje riziko výskytu rakoviny, infarktu, mrtvice a má močopudný účinek.

Hrášek obsahuje vitamíny skupiny B, vit. C, E, K, draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník, zinek, železo. Patří mezi potraviny s přirozeně vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a sacharidů. Podporuje imunitu a obranyschopnost organismu, snižuje cholesterol, podporuje krvetvorbu, zpomaluje proces stárnutí pokožky, udržuje dobrý zrak a dobrý stav vlasů. Reguluje krevní cukr, působí preventivně proti osteoporóze a působí preventivně proti rakovině žaludku.

Červená paprika obsahuje vit. A, karotenoidy, vit. C, B, draslík, železo, hořčík, zinek. Podporuje zdraví našich svalů, vlasů, nehtů a působí blahodárně na naše cévy. Chrání tělo před rozvojem zhoubných nádorů, působí protizánětlivě, podporuje trávení, zmírňuje zánět žaludku. Je mírně projímavá a působí proti plynatosti. 

Tamari sojová omáčka je bohatá na kvalitní bílkoviny, minerály a stopové prvky. Vyrábí se ze sojových bobů a mořské soli pomocí fermentace.

Quinoa patří mezi superpotraviny především kvůli nutriční kvalitě. Obsahuje komplexní sacharidy a bílkoviny, polynenasycené mastné kyseliny, vápník, hořčík, železo, zinek, vitamíny skupiny B, vit. C, E, a beta-karoten. Je velmi dobře stravitelná a nenadýmá, pomáhá snižovat krevní tlak, je prevencí pro lidi trpící migrénami, prevence kardiovaskulárních chorob, rakoviny tlustého střeva a chorob ledvin.

Dýňový olej obsahuje řadu přirozených antioxidantů, vit. E, A, C, selen, fosfor, hořčík, zinek a fytosteroly. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, má protizánětlivý účinek, snižuje riziko civilizačních chorob jako je arterioskleróza, onemocnění srdce, mrtvice a některá nádorová onemocnění. Podporuje dobrou náladu a spánek.

Ledový salát má vyvážený poměr vitamínů, minerálů, bílkovin, vlákniny a sacharidů. Obsahuje železo, hořčík, zinek, sodík, selen, mangan, fosfor, omega-3 a 6 mastné kyseliny, betakaroten, kyselinu listovou, vit. A, B, C, E, K. Zlepšuje trávení, podporuje imunitní systém, tvorbu kostní tkáně, červených krvinek, působí močopudně, odbourává stres a může dokonce pomoci s kvalitou spánku.