Vegan řízečky s lehkým bramborovým salátem

29.10.2020

Řizečky jsou připravené z uzeného tempehu bez lepku a jsou pečené v troubě bez přidání kapky tuku a přesto jsou úžasně křupavé. 


Suroviny

Řízečky

  • 1 balení uzeného tempehu může být i marinovaný atd.
  • 1 lžíce cizrnové mouky
  • voda (asi 3 - 4 lžíce)
  • rýžová mouka
  • kukuřičná strouhanka

Tempeh nakrájíme na stejně velké kousky a okořeníme podle chuti. Do misky dáme 1 lžíci cizrnové mouky, přidáme k ní asi 3 - 4 lžíce vody a vymícháme tekuté těstíčko. Konzistence je podobná rozšlehanému vajíčku, které osolíme. Do druhé misky přidáme rýžovou mouku do které můžeme přimíchat koření. A do třetí misky nasypeme kukuřičnou strouhanku. Připravený tempeh už jen klasicky obalujeme. Nejdřív v mouce, pak těstíčko a nakonec strouhanka. Obalené kousky tempehu dáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 220°C takových 10 minut. V polovině pečení můžeme tempeh otočit.


Lehký bramborový salát

  • uvařené brambory
  • uvařená mrkev
  • cibule
  • plnotučná hořčice
  • umeocet
  • sůl, pepř

Vše smícháme a necháme nejlépe alespoň pár hodin odležet. 



Tempeh neboli taky sójový sýr se vyrábí fermentací sójových bobů. Fermentací získává vysoký obsah bílkovin, vlákniny a vitamínů i intenzivní aroma. Tempeh se nechává zrát stejně jako ušlechtilé plísňové sýry. Je velmi univerzální a lze jej připravit mnoha způsoby. Prodává se marinovaný, uzený nebo smažený a v různých příchutích. Obsahuje spoustu vitamínu B12, který je důležitý při chudokrevnosti, onemocnění střev, osteoporóze, nádorových onemocněních, arterioskleróze atd. Tempeh obsahuje lehce stravitelné bílkoviny, důležité minerály vápník, fosfor a železo, další vitamíny skupiny B a vitamín E. 

Při pravidelné konzumaci tempeh dokáže zcela pokrýt potřebu organismu vitamínu B12. 

Mrkev obsahuje vlákninu, antioxidanty a vit. A, které tělo nejvíc využije nastrouháním mrkve než jen kousáním.

Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Cibule pomáhá při nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, vysokém tlaku, zánětech dutiny ústní a hltanu. Pomáhá při zánětu močových cest, astmatu, při nepravidelné menstruaci, cukrovce, zácpě a bodnutí hmyzem. Obsahuje vit. C, A, B2, B1, křemík, draslík, síru.

Cizrnová mouka je přirozeně bezlepková a vhodná pro bezlepkovou dietu a má vysokou nutriční hodnotu. Obsahuje sacharidy, bílkoviny a vlákninu, která je prospěšná pro trávicí systém. Je bohatá na vitaminy C, B6, kyselinu listovou a železa.

Brambory obsahují draslík, vit. C, B, hořčík, zinek, železo a hodně vlákniny.

Umeocet není klasický ocet jelikož je v něm použita kyselina citronová, hodí se do salátů, polévek nebo omáček a nahradí jakýkoliv jiný ocet. Kromě toho, že je kyselý, je i velmi slaný! Vzniká při fermentaci japonských švestiček umeboshi. Pomáhá při žaludečních potížích, pomáhá nastolit acidobazickou rovnováhu, snižuje únavu nebo pálení žáhy. Pomáhá při bolestech hlavy, neutralizuje toxiny a zpomaluje stárnutí pokožky.