Vegan rizoto s máslovou dýní a tymiánem

07.04.2019

Potřebujeme jednu máslovou dýni, 250g rýže nejlépe přímo rýže na rizoto, 2 cibule, 4 lžíce řepkového oleje, sůl, pepř, tymián, 1 lžíci lahůdkového droždí, šťávu z poloviny citronu, kurkumu a zhruba 600ml vody. 

Nejdříve si dýni vydlabeme a oloupeme. Nakrájíme ji na malé kousky a menší polovinu dýně dáme na plech s pečícím papírem, posypeme tymiánem a zakapeme 2 lžícemi řepkového oleje a dáme do trouby péct. Během pečení dýni občas promícháváme. Takto upečenou dýni přidáváme až na hotové rizoto na talíři.

V hrnci si na zbylých 2 lžících řepkového oleje orestujeme na jemno nakrájenou cibuli a přidáme k ní zbylou dýni a společně chvíli restujeme. Mezitím si propláchneme rýži, necháme z ní okapat přebytečnou vodu a poté ji přidáme do hrnce k dýni, přidáme ještě sůl, pepř, kurkumu, tymián a zalijeme nejdříve zhruba 500ml vody a pod pokličkou na mírném ohni dusíme za občasného mícháni do měkka. Pokud je potřeba přiléváme po troškách vodu. Až je rizoto hotové přidáme šťávu z polovinu citronu a 1 lžíci lahůdkového droždí.


Máslová dýně má hruškovitý tvar, světle béžovou barvu a je řazena mezi nejzdravější potraviny. Obsahuje alfa a beta karoteny, vit. C a E, draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor, zinek, B5, B3, B2 a spoustu vlákniny. Má vysoce antioxidační a protizánětlivé účinky. Pozitivně působí na zrak a zlepšuje kvalitu kůže, pomáhá předcházet revmatoidní artritidě, onemocněním štítné žlázy a prostaty. Čistí střeva a to i od parazitů.

Lahůdkové droždí obsahuje velké množství bílkovin a pro svou plnou chuť se používá k dochucení omáček, pomazánek, polévek, atd. Jedná se o kvasnice, které nejsou aktivní takže s nimi nic nenakyne:) Je nabité vitamíny, minerály a živinami. Obsahuje vitamíny skupiny B kromě B12, snižuje hladinu cholesterolu, má pozitivní vliv na imunitu i na střeva.

Kurkuma obsahuje antioxidanty, antiseptické látky, minerální látky, sacharidy, vlákninu, tuk, vit. B, C, E, piperin a kapsacaín. Nejvzácnější složka je kurkumin. Kurkumin je silná protizánětlivá látka, antioxidant a žluté barvivo. Kurkuma vychytává volné radikály, zmírňuje bolesti kloubů, podporuje imunitu, metabolismus, detoxikuje, podporuje dobré hojení ran a popálenin a snižuje vysoký cholesterol.

Řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin a naopak významné množství esenciálních mastných kyselin omega 6, 3 a přispívá tak k udržení normální hladiny cholesterolu.

Himalájská sůl růžová obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Cibule pomáhá při nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, vysokém tlaku, zánětech dutiny ústní a hltanu. Pomáhá při zánětu močových cest, astma, při nepravidelné menstruaci, cukrovce, zácpě a bodnutí hmyzem. Obsahuje vit. C, A, B2, B1, křemík, draslík, síru.