Vegan rýžová kaše s mákem a ovocem bez lepku

07.08.2019

Pokud nechceme ráno ztrácet čas a nebo máme naspěch tak si základ rýžové kaše připravíme už večer a ráno ji pak máme během chviličky hotovou. Stačí večer povařit rýži s vodou a sušenými meruňkami do měkka (na porci používám 60g rýže v syrovém stavu a 5 ks sušených nesířených a nepřislazovaných meruněk nakrájených na malé kousky). Ráno pak už jen stačí do kaše přilít trošku vody, aby se kaše ohřála a nahoru dát cokoliv podle svých chutí. Já jsem tentokrát zvolila variantu s mákem, kdy jsem mák zamíchala do teplé kaše a stejně tak jsem i kaši posypala mákem, přidala pár kousků pekanových ořechů, švestek, strouhaný kokos a goji. 


Goji Kustovnice čínská obsahuje 18 druhů aminokyselin, 21 stopových prvků a spoustu vitamínů. Dále obsahuje železo, měď, vitamíny skupiny B. Podporuje imunitní systém, tvorbu červených krvinek, snižuje pocit únavy, přispívá k normálnímu energetickému metabolismu a činnosti nervové soustavy. Podporuje správnou funkci srdce, zdravý zrak a zdravý stav sliznic a pokožky.

Meruňky obsahují provitamin A, sodík, draslík, železo, mangan, fluor, mají nízký obsah kalorií, a proto jsou vhodné při redukčních dietách. Vyvolávají v těle zásaditou reakci a jsou dobrým zdrojem proteinů a železa. Díky provitaminu A pomáhají udržovat dobrý stav zraku a zvyšují odolnost proti infekcím. Dr. Valnet poukazuje na to, že meruňky udržují rovnováhu v nervové soustavě a doporučuje je při depresi, malátnosti, nervozitě a snížené chuti k jídlu.

Kokos obsahuje hodně nasycených tuků takzvaných triglyceridů, které jsou snadno stravitelné a v těle se snadno zpracují na zdroj energie než aby se ukládaly na tuk.

Švestky obsahují pouze vitamin E, ale minerálních látek mají spoustu (vápník, hořčík, fosfor, draslík), dále také obsahují vlákninu, třísloviny a organické látky. Pomáhají při revmatismu, dně, onemocnění ledvin, jater a krevním oběhu. Snižují hladinu cholesterolu a jsou účinné při střevních problémech a zácpě. Sušené švestky a veškeré sušené ovoce vybíráme nejlépe vždy nepřislazované a nesířené.

Pekanové ořechy mají sladkou, bohatou, máslovou chuť a texturu a jsou vhodné pro slané a sladké pokrmy. Obsahují hodně vlákniny, mononenasycené tuky, antioxidanty, hořčík, vápník, fosfor, vitamín E, A, beta-karoten, lutein a L-arginin (zlepšuje pružnost stěn tepen a ty jsou pak méně náchylné na krevní sraženiny). Pekanové ořechy podporují kardiovaskulární systém, dobré trávení, pomáhají při hubnutí, snižují riziko rakoviny prsu, podporují zdraví kostí a zubů, mají protizánětlivé a protirakovinné účinky, snižují krevní tlak, snižují riziko mrtvice, posilují imunitu, bojují proti stárnutí a jsou výborné pro zdraví vlasů.

Mák je bohatým zdrojem minerálních látek především vápníku. Pak také manganu, hořčíku a fosforu, vit. E, B je vydatným zdrojem vlákniny a kvalitních bílkovin.

Rýže je dobře stravitelná, zasytí, dokáže regulovat hladinu cukru v krvi a snížit krevní tlak. Je bohatá na škrob a obsahuje velké množství aminokyselin, vitamíny B6, E, draslík, železo, fosfor, hořčík, chrom, selen a další minerální látky. Při pravidelné konzumaci dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi.