Vegan rýžová krupička s rostlinným borůvkovým jogurtem

26.04.2020

Rýžovou krupičku jsem připravovala s domácím makovým mlékem, ale jde použít jakékoliv rostlinné mléko. Stejně tak je výborná jen s bio kakaem, javorovým sirupem a nerafinovaným kokosovým olejem. Nebo s vegan čokoládou, Tahini, ořechy atd., prostě krupici jde nakombinovat s čímkoliv. 

1 porce krupice :

  • 40g jemné rýžové krupičky
  • 250ml makového mléka - (50g máku namočíme přes noc, ráno vodu slijeme a dobře propláchneme. K propláchnutému máku přilijeme 500ml vody a mixujeme zhruba 3 minuty. Záleží na výkonu mixéru. Pak vše přecedíme buď přes speciální pytlík na rostlinná mléka nebo třeba přes silonovou ponožku)
  • 10g sladidla - erythritolu
  • popřípadě voda

Do mléka přidáme krupici, sladidlo a vše uvaříme. Pokud by byla krupice moc hustá můžeme ještě přidat vodu.



Rostlinný borůvkový jogurt s proteinem (4 porce)

  • 60g bezlepkových ovesných vloček - nejdříve je zvlášť rozmixujeme
  • 40g proteinu
  • 20g mrazem sušených borůvek
  • 40g kešu ořechů - nejdříve je zvlášť rozmixujeme
  • 20g Erythritolu nebo jiného sladidla
  • 1 kapsle vegan probiotik - vysypeme obsah z kapsle
  • voda podle potřeby, kterou přiléváme postupně - tolik, aby nám vznikla hustější směs jogurtu před zráním

Všechno kromě probiotik společně rozmixujeme do hladké kašovité konzistence. Nakonec přimícháme probiotika pomocí nekovového nádobí - plastové stěrky, lžičky atd. Vše dobře promícháme a takto připravený jogurt nalijeme do připravené sklenice, kterou jsme předem celou naplnili vařící vodou a tak ji sterilizovali. Jogurt přikryjeme buď víčkem nebo utěrkou a necháme na teplém místě zrát zhruba 24 hodin.



Ovesné vločky  (bez lepku) jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.

Borůvky obsahují velké množství vitamínu C, antioxidanty, třísloviny, vit. B, A, E, K, železo, mangan, vápník, draslík, fosfor, a zinek. Chrání imunitní systém, působí protizánětlivě, zklidňují zvracení, snižují krevní tlak, pozitivně působí na zrak, a zažívání, snižují cholesterol, snižují cukr v krvi, zpomalují stárnutí, čistí močové cesty a ledviny, pomáhají při nachlazení, slouží jako prevence rakoviny, regenerují tělo a pomáhají proti křečovým žílám. 

Erythritol je nízkokalorické sladidlo, které nezvyšuje hladinu cukru v krvi ani hladinu inzulínu takže je vhodný pro diabetiky a také pro lidi trpící nadváhou. 

Kešu ořechy pomáhají při anémii, regulují hladinu cholesterolu a působí jako přírodní antidepresivum. Zlepšují vzhled pokožky, pomáhají při zažívacích obtížích, snižují krevní tlak a podílejí se na tvorbě spermií. Jsou zdrojem bílkovin. Obsahují řadu vitamínů skupiny B a minerálů jako je železo, zinek, mangan, měď, hořčík, kyselinu listovou a omega 3 a 6.