Vegan sekaná z červené řepy bez lepku

02.02.2021

Vím, že  mnoho z vás může namítat, že tohle nemá se sekanou nic společného a vlastně ani nemá kromě tvaru :), protože jde o čistě veganský pokrm, který je určitě mnohem víc zdravější než takové alternativy párků, salámů, nugetek a podobně z obchodů. A podle mě chutná tato sekaná opravdu moc dobře. 


Suroviny:

  • 200g uvařené červené řepy (použila jsem sterilovanou, kterou jsem důkladně propláchla)
  • 400g uvařené cizrny
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100g mletých bezlepkových ovesných vloček 
  • 1 zarovnaná lžíce psyllia (lze vynechat a přidat více vloček pokud bude potřeba)
  • majoránka, sůl, pepř, kurkuma, sladká červená paprika (podle chuti lze přidat i česnek a cibuli)


Červenou řepu rozmixujeme tyčovým mixérem společně s cizrnou a přidáme všechny ostatní suroviny. Dobře promícháme a buď takto připravenou směs, která by měla mít konzistenci jako klasická sekaná  dáme do pečící formy nebo jen na plech s pečícím papírem. Také můžeme vytvarovat různé placky nebo kuličky. Sekanou pečeme v předehřáté troubě na 200°C, pro kuličky bych volila horkovzduch, aby byly rovnoměrně upečené ze všech stran.


Cizrna neboli římský hrách obsahuje bílkoviny, komplexní sacharidy a tuky, vit. B15, železo, vápník, hořčík, fosfor. Při problémech s nadýmáním je vhodné vařit luštěniny společně s bylinkami jako je bazalka, oregano, majoránka, saturejka nebo libeček.


Olivový olej obsahuje zdravé mono nenasycené tuky, velké množství antioxidantů, vitamín E, sodík, draslík a vápník. Má silné protizánětlivé účinky, pomáhá při prevenci mozkové mrtvice, chrání před kardiovaskulárními nemocemi a má antibakteriální účinky. Jako jediný z tuků neobsahuje cholesterol. Pomáhá při trávicích potížích a odstraňuje bolesti žaludku. Při vnějším použití pomáhá při kožních obtížích jako je ekzém, psoriáza a na suchou pokožku. Díky jeho antiseptickým účinkům se doporučuje jednou týdně vypláchnout ústa olivovým olejem a udržovat tak dobrý stav zubů. Některým lidem pomáhá při štípnutí komárem nebo jiným hmyzem.

Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Červená řepa obsahuje bílkoviny, cukry, vlákninu, vápník, hořčík, železo, sodík, draslík, vitamín A, B, C a důležitý antioxidant betanin. Konzumací řepy se zvyšuje odolnost organismu, může být pomocníkem při léčbě rakoviny, podporuje trávení, snižuje špatný cholesterol a pročišťuje střeva.  Doporučuje se i během těhotenství, kdy pomáhá při zdravém vývoji plodu. Prospívá při tvorbě červených krvinek a je tak vhodná při chudokrevnosti. Pomáhá i při chřipce a nachlazení a při potížích, které vyvolává menopauza, po rekonvalescenci při borelióze a klíšťové encefalitidě, podporuje nervový systém, vyživuje nervy a pozitivně působí tvorbu inzulínu.

Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum. 

Lahůdkové droždí - jedná se o neaktivní sušené vločky droždí, které projdou teplotou nad 40°C a nedají se proto použít jako klasické kvasnice. Obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, která je pro lidský organismus velmi důležitá a je výborný antioxidant. Lahůdkové droždí pomáhá vyživovat nehty, vlasy a pokožku. Podílí se na tvorbě červených krvinek, je důležité pro metabolické funkce a trávicí systém. Pomáhá tedy nastartovat metabolismus, zlepšuje soustředění a paměť, revmatismus, zánět spojivek, problémy s trávením nebo deprese.

Kurkuma obsahuje antioxidanty, antiseptické látky, minerální látky, sacharidy, vlákninu, vit. B, C, E, piperin a kapsacaín. Nejvzácnější složka je kurkumin. Kurkumin je silná protizánětlivá látka, antioxidant a žluté barvivo. Kurkuma vychytává volné radikály, zmírňuje bolesti kloubů, podporuje imunitu, metabolismus, detoxikuje, podporuje dobré hojení ran a popálenin a snižuje vysoký cholesterol.

Ovesné vločky  (bez lepku) jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.

Majoránka je skvělá na zažívání, působí jako mírné sedativum a diuretikum, zmírňuje nespavost, snižuje stres, má antiseptické, antibakteriální a antimykotické účinky, používá se při nachlazení, při špatném trávení, nadýmání, průjmu a střevní kolice. Urychluje trávení tím, že zvyšuje sekreci žaludeční šťávy, uklidňuje zažívání a podporuje tvorbu žluči. Ve formě mastí se majoránka používá na špatně hojící se rány.