Vegan sekaná z mungo fazolí bez lepku

04.10.2020


Sekaná je připravená z rozmixovaných syrových mungo fazolí na mouku takže obsahuje spoustu bílkovin a chuťově je tak podobná klasické masové sekané až mě to samotnou zaskočilo, i když je to jen můj názor a mé chuťové pohárky takto reagovaly :)


Suroviny:

  • 250g syrových mungo fazolí (rozmixujeme je na mouku)
  • 200g uvařené kořenové zeleniny (rozmačkáme ji)
  • 20g mletého lněného semínka
  • 20g psyllia
  • 1 malá sklenice sterilované červené papriky (nálev slijeme)
  • 20g olivového oleje
  • 50g plnotučné hořčice
  • 20g tamari
  • 200g vody
  • 8g - 10g soli
  • cibule, česnek, kurkuma, majoránka, pepř


Všechno dobře promícháme a připravenou směs vložíme buď do nádoby na malý hranatý chléb vyloženou pečícím papírem nebo vytvarujeme bochánek, který dáme na plech s pečícím papírem. Sekanou dáme péct do předehřáté trouby na 180°C a pečeme ji přibližně 1 hodinu.



Mungo fazole obsahují velké množství bílkovin, vlákniny, vápníku, hořčíku, železa, draslíku a vitamínu B, A, C, E, K, betakaroten, omega 3 a 6 kyseliny a kyselinu listovou. Jsou výborné ke klíčení, kdy se pak živiny mungo fazolí mnohonásobí. Jsou vhodné pro diabetiky jelikož hladinu cukru v krvi zvyšují pozvolna, podporují obranyschopnost organismu a trávicí soustavu. Působí preventivně při kardiovaskulárních onemocněních, snižují škodlivý cholesterol a dovedou chránit před volnými radikály (byl již prokázán kladný účinek při rakovině tlustého střeva).

Červená paprika obsahuje vit. A, karotenoidy, vit. C, B, draslík, železo, hořčík, zinek. Podporuje zdraví našich svalů, vlasů, nehtů a působí blahodárně na naše cévy. Chrání tělo před rozvojem zhoubných nádorů, působí protizánětlivě, podporuje trávení a zmírňuje zánět žaludku. Je mírně projímavá a působí proti plynatosti. 

Cibule pomáhá při nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, vysokém tlaku, zánětech dutiny ústní a hltanu. Pomáhá při zánětu močových cest, astmatu, při nepravidelné menstruaci, cukrovce, zácpě a bodnutí hmyzem. Obsahuje vit. C, A, B2, B1, křemík, draslík, síru.

Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Kurkuma obsahuje antioxidanty, antiseptické látky, minerální látky, sacharidy, vlákninu, vit. B, C, E, piperin a kapsacaín. Nejvzácnější složka je kurkumin. Kurkumin je silná protizánětlivá látka, antioxidant a žluté barvivo. Kurkuma vychytává volné radikály, zmírňuje bolesti kloubů, podporuje imunitu, metabolismus, detoxikuje, podporuje dobré hojení ran a popálenin a snižuje vysoký cholesterol.

Česnek obsahuje vitamíny, minerály a má antibakteriální účinky. Posiluje imunitní systém, zlepšuje cévní a oběhový systém, reguluje krevní tlak. Odpuzuje veškeré parazity i klíšťata. Při užívání česneku se může objevit pálení žáhy.

Olivový olej obsahuje zdravé mononenasycené tuky, velké množství antioxidantů, vitamín E, sodík, draslík a vápník. Má silné protizánětlivé účinky, pomáhá při prevenci mozkové mrtvice, chrání před kardiovaskulárními nemocemi a má antibakteriální účinky. Jako jediný z tuků neobsahuje cholesterol. Pomáhá při trávicích potížích a odstraňuje bolesti žaludku. Při vnějším použití pomáhá při kožních obtížích jako je ekzém, psoriáza a na suchou pokožku. Díky jeho antiseptickým účinkům se doporučuje jednou týdně vypláchnout ústa olivovým olejem a udržovat tak dobrý stav chrupu. Některým lidem pomáhá při štípnutí komárem nebo jiným hmyzem.

Tamari sojová omáčka je bohatá na kvalitní bílkoviny, minerály a stopové prvky. Vyrábí se ze sojových bobů a mořské soli pomocí fermentace. 

Majoránka je skvělá na zažívání, působí jako mírné sedativum a diuretikum, zmírňuje nespavost, snižuje stres, má antiseptické, antibakteriální a antimykotické účinky, používá se při nachlazení, při špatném trávení, nadýmání, průjmu a střevní kolice. Urychluje trávení tím, že zvyšuje sekreci žaludeční šťávy, uklidňuje zažívání a podporuje tvorbu žluči. Ve formě mastí se majoránka používá na špatně hojící se rány.