Vegan slaný koláč s pečenou dýní a tempehem bez lepku

22.10.2020

Těsto na koláč je připraveno z rozmixované syrové červené čočky, která obsahuje plno bílkovin, ale nejen tady bílkoviny najdeme. Bílkoviny jsou i v marinovaném tempehu bez lepku, který je nahoře na koláči společně s pečenou dýní. 


Suroviny:

  • 250g syrové červené čočky (rozmixujeme ji na mouku)
  • 20g psyllia
  • 20g lahůdkového droždí
  • sůl, sušený česnek, kurkuma, chilli, oregano
  • 20g rýžového oleje
  • 500g vody 

Nahoru na koláč budeme potřebovat - pečenou dýni s česnekem a rozmarýnem + marinovaný tempeh bez lepku


Nejdříve smícháme všechny sypké suroviny a pak přidáme tekuté. Vymícháme hladké těsto, které je tekutější konzistence. Přichystáme si plech s pečícím papírem, vylijeme na něj připravené těsto, které rovnoměrně rozetřeme. Nahoru naskládáme nejdříve pečenou dýni a nakonec přidáme nakrájený tempeh. Takto připravený koláč pečeme v předehřáté troubě na 170°C přibližně 20 minut. 


Tempeh neboli taky sójový sýr se vyrábí fermentací sójových bobů. Fermentací získává vysoký obsah bílkovin, vlákniny a vitamínů i intenzivní aroma. Tempeh se nechává zrát stejně jako ušlechtilé plísňové sýry. Je velmi univerzální a lze jej připravit mnoha způsoby. Prodává se marinovaný, uzený nebo smažený a v různých příchutích. Obsahuje spoustu vitamínu B12, který je důležitý při chudokrevnosti, onemocnění střev, osteoporóze, nádorových onemocněních, arterioskleróze atd. Tempeh obsahuje lehce stravitelné bílkoviny, důležité minerály vápník, fosfor a železo, další vitamíny skupiny B a vitamín E. 

Při pravidelné konzumaci tempeh dokáže zcela pokrýt potřebu organismu vitamínu B12. 

Dýně je řazena mezi nejzdravější potraviny. Obsahuje alfa a beta karoteny, vit. C a E, draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor, zinek, B5, B3, B2 a spoustu vlákniny. Má vysoce antioxidační a protizánětlivé účinky. Pozitivně působí na zrak a zlepšuje kvalitu kůže, pomáhá předcházet revmatoidní artritidě, onemocněním štítné žlázy a prostaty. Čistí střeva a to i od parazitů.

Červená čočka obsahuje spoustu bílkovin, vlákniny, ale také vápník, selen, zinek, draslík, hořčík, mangan, fosfor, železo a vitamíny skupiny B. Její příprava je velmi rychlá, protože se nemusí namáčet a je uvařená za 10 minut. Je lehce stravitelná a nenadýmavá, má nízký glykemický index, zmírňuje ranní nevolnosti u těhotných žen a pro děti je vhodná už od 9. měsíce. Zlepšuje mozkovou funkci, má vliv na kvalitu kůže a zlepšuje depresivní nálady. Díky velkému množství železa, které červená čočka obsahuje je vhodná pro lidi trpící chudokrevností. 

Rýžový olej obsahuje vitamíny A, E, skupiny B, velké množství mastných kyselin (46% kyseliny olejové, 36% linolové a 1% linolenové). Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, zpomaluje proces stárnutí, pomáhá bojovat proti volným radikálům, je přírodním antioxidantem a má léčivé účinky.  

Lahůdkové droždí - jedná se o neaktivní sušené vločky droždí, které projdou teplotou nad 40°C a nedají se proto použít jako klasické kvasnice. Obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, která je pro lidský organismus velmi důležitá a je výborný antioxidant. Lahůdkové droždí pomáhá vyživovat nehty, vlasy a pokožku. Podílí se na tvorbě červených krvinek, je důležité pro metabolické funkce a trávicí systém. Pomáhá tedy nastartovat metabolismus, zlepšuje soustředění a paměť, revmatismus, zánět spojivek, problémy s trávením nebo deprese.

Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum. 

Česnek obsahuje vitamíny, minerály a má antibakteriální účinky. Posiluje imunitní systém, zlepšuje cévní a oběhový systém, reguluje krevní tlak. Odpuzuje veškeré parazity i klíšťata. Při užívání česneku se může objevit pálení žáhy.

Kurkuma obsahuje antioxidanty, antiseptické látky, minerální látky, sacharidy, vlákninu, vit. B, C, E, piperin a kapsacaín. Nejvzácnější složka je kurkumin. Kurkumin je silná protizánětlivá látka, antioxidant a žluté barvivo. Kurkuma vychytává volné radikály, zmírňuje bolesti kloubů, podporuje imunitu, metabolismus, detoxikuje, podporuje dobré hojení ran a popálenin a snižuje vysoký cholesterol.

Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.