Vegan směs z jednoho hrnce bez lepku

24.02.2020

Výhoda přípravy této směsi je ta, že se všechny suroviny dají do jednoho hrnce a za občasného promíchnutí je zhruba za půl hodinky jídlo hotové. Já mám ráda pikantnější chuť takže jsem do směsi přidala chilli, kari a sladkou červenou papriku a společně s finálním pokapáním šťávy z citronu na talíři se tohle jídlo stalo jedním z mých oblíbených jídel. Opět jde spíše o inspiraci jak si rychle a zdravě připravit oběd nebo večeři, aby byly v jídle zastoupeny jak sacharidy tak tuky a bílkoviny společně s vlákninou.

Suroviny :

  • 2 menší batáty
  • 2 velké mrkve
  • 1 menší celer bulva
  • 1 hrnek (200ml) červené čočky
  • 1 hrnek (200ml) bílé quinoi
  • 1 cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl, chilli, kari, kurkuma, sladká červená paprika
  • voda podle potřeby

Nejdříve si připravíme všechnu zeleninu, očistíme ji a nakrájíme na zhruba stejné raději menší kousky, protože červená čočka je připravená za chvilku a celkově se pak doba přípravy jídla zkrátí. Pak na olivovém oleji krátce orestujeme cibuli, přidáme zeleninu, quinou, koření a vše zalijeme vodou.  Necháme dusit a asi po 15 minutách přidáme červenou čočku. Pokud je potřeba doléváme během vaření vodu a za občasného promíchávání dusíme do změknutí všech surovin. 


Olivový olej obsahuje zdravé mononenasycené tuky, velké množství antioxidantů, vitamín E, sodík, draslík a vápník. Má silné protizánětlivé účinky, pomáhá při prevenci mozkové mrtvice, chrání před kardiovaskulárními nemocemi a má antibakteriální účinky. Jako jediný z tuků neobsahuje cholesterol. Pomáhá při trávicích potížích a odstraňuje bolesti žaludku. Při vnějším použití pomáhá při kožních obtížích jako je ekzém, psoriáza a na suchou pokožku. Díky jeho antiseptickým účinkům se doporučuje jednou týdně vypláchnout ústa olivovým olejem a udržovat tak dobrý stav zubů. Některým lidem pomáhá při štípnutí komárem nebo jiným hmyzem.

Mrkev obsahuje vlákninu, antioxidanty a vit. A, které tělo nejvíc využije nastrouháním mrkve než jen kousáním.

Cibule pomáhá při nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, vysokém tlaku, zánětech dutiny ústní a hltanu. Pomáhá při zánětu močových cest, astmatu, při nepravidelné menstruaci, cukrovce, zácpě a bodnutí hmyzem. Obsahuje vit. C, A, B2, B1, křemík, draslík a síru.

Chilli podporuje zdraví a odolnost organismu a zároveň působí preventivně. Obsahuje alkaloid kapsaicin, který dává silný, štiplavý a pikantní charakter. Zároveň má antibakteriální, antikarcinogenní, analgetické a antidiabetické účinky. Snižuje hladinu LDL cholesterolu u obézních lidí a podporuje hubnutí. Je bohatým zdrojem vitamínu C, vitamínů B jako je niacin, B6, B1 a dále obsahuje vitamín A čímž dokáže chránit organismus před volnými radikály vznikajících při stresu nebo při onemocnění. Z minerálních látek obsahuje draslík, mangan, železo a hořčík. Při problémech s jícnem se doporučuje chilli raději vyvarovat.

Červená čočka obsahuje spoustu bílkovin, vlákniny, ale také vápník, selen, zinek, draslík, hořčík, mangan, fosfor, železo a vitamíny skupiny B. Její příprava je velmi rychlá, protože se nemusí namáčet a je uvařená za 10 minut. Je lehce stravitelná a nenadýmavá, má nízký glykemický index, zmírňuje ranní nevolnosti u těhotných žen a pro děti je vhodná už od 9. měsíce. Zlepšuje mozkovou funkci, má vliv na kvalitu kůže a zlepšuje depresivní nálady. Díky velkému množství železa, které červená čočka obsahuje je vhodná pro lidi trpící chudokrevností.

Kurkuma obsahuje antioxidanty, antiseptické látky, minerální látky, sacharidy, vlákninu, vit. B, C, E, piperin a kapsacaín. Nejvzácnější složka je kurkumin. Kurkumin je silná protizánětlivá látka, antioxidant a žluté barvivo. Kurkuma vychytává volné radikály, zmírňuje bolesti kloubů, podporuje imunitu, metabolismus, detoxikuje, podporuje dobré hojení ran a popálenin a snižuje vysoký cholesterol.

Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Batáty neboli sladké brambory obsahují velké množství vitamínu C, vit. B6, E, betakaroten, draslík, železo, pektin-tvoří velkou část vlákniny. Podporují imunitní systém a prevenci srdečních onemocnění, pomáhají i proti různým degenerativním onemocněním očí, nespavosti, depresím a přispívají k hojení ran. Batáty také snižují cholesterol, snižují vznik rakoviny v trávicím traktu. Batáty dobře snášejí i lidé trpící histaminovou intolerancí. Pokud je to možné nejlepší je připravit batáty i se slupkou jelikož obsahuje velké množství betakarotenu.

Quinoa patří mezi superpotraviny především kvůli nutriční kvalitě. Obsahuje komplexní sacharidy, bílkoviny, polynenasycené mastné kyseliny, vápník, hořčík, železo, zinek, vitamíny skupiny B, vit. C, E, a beta-karoten. Je velmi dobře stravitelná a nenadýmá, pomáhá snižovat krevní tlak, je prevencí pro lidi trpící migrénami, prevence kardiovaskulárních chorob, rakoviny tlustého střeva a chorob ledvin.

Celer bulvový má minimální množství kalorií, spoustu vitaminů a minerálů. Obsahuje vit. C, vápník, hořčík, draslík, fosfor. Chrání naše tělo před plísněmi a bakteriemi, uklidňuje žaludek i střeva. Je vhodný k očistě těla a působí jako afrodiziakum.