Vegan špenát s noky z batátů bez lepku

27.11.2023
Tohle jídlo je rychlé a jednoduché což v dnešní době ocení každý z nás:)

Batáty jsou samy o sobě dost sladké takže noky můžeme jíst jak na slano tak i na sladko třeba s mákem nebo mletými ořechy.

Suroviny:

Špenát

  • 1 balení mraženého špenátu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce Tamari sójové omáčky
  • 1 vrchovatá lžíce lahůdkového droždí 
  • sůl, pepř, sušený česnek
  • 2 lžíce bramborového škrobu 
  • voda

Zmražený špenát dáme do hrnce, přidáme všechny ostatní suroviny kromě bramborového škrobu a zalijeme ho vodou tak, aby byl lehce pod vodou. Krátce povaříme a pak uz jen podle potřeby zahustíme bramborovým škrobem, který si rozmícháme v troše vody.



Noky z batátů 

  • 1 velký batát (oloupaný a uvařený 300g)
  • 50g cizrnové mouky
  • 100g pohankové mouky
  • špetka soli (pokud je budeme jíst jen na slano soli dáme víc)

Uvařený a oloupaný batát rozmačkáme, přidáme mouky a sůl. Vidličkou dobře promícháme a do hrnce s vařící vodou pomocí lžic vhazujeme noky. Vaříme je na mírném ohni dokud nevyplavou nahoru.