Vegan špenátový koláč se semínkama

23.06.2021


Špenátový koláč je výborný jak teplý tak studený a hodí se jako hlavní jídlo i příloha. Příprava není nijak náročná takže máme navařeno během chvilky.


Suroviny:

  • 1 balení mraženého špenátového protlaku
  • 50g jáhlové mouky
  • 50g pohankové mouky celozrnné jemně mleté značky Pernerka
  • 20g lahůdkového droždí
  • 5g psyllia
  • 15g olivového oleje
  • sůl, kurkuma, pepř, česnek
  • semínka - sezam, dýně, slunečnice


Špenátový protlak rozmrazíme a všechno kromě semínek smícháme dohromady. Vzniklé těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem, posypeme semínkama a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C. Během pečení zkoušíme párátkem nebo špejlí jestli se těsto už nelepí a koláč je tak upečený.

Špenát je přímo vitaminová bomba plná minerálů a antioxidantů, která obsahuje například vitamin C (pro zrak, činnost srdce, duševní svěžest, proti paradentóze), draslík, měď, železo, hořčík, mangan a vlákninu. Hořčík podporuje činnost svalů a posiluje srdce, podílí se na více než 700 funkcích v těle. Prospívá srdci, snižuje riziko cukrovky a obezity, podporuje zdraví mozku a očí. 
Pohanka je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, fosforu, vápníku, hořčíku, železa a (rutinu?). Co se týká množství rutinu v pohance tak se na tohle téma názory liší. Jedna studie uvádí, že větší množství rutinu v pohance je pouze v listech a aby se rutin vstřebal potřebuje k tomu zároveň vitamín C, který pohanka neobsahuje. Dále pohanka obsahuje velké množství vlákniny a zvýšený obsah bílkovin. Snižuje hladinu LDL cholesterolu.
Česnek obsahuje vitamíny, minerály a má antibakteriální účinky. Posiluje imunitní systém, zlepšuje cévní a oběhový systém, reguluje krevní tlak. Odpuzuje veškeré parazity i klíšťata. Při užívání česneku se může objevit pálení žáhy.
Kurkuma obsahuje antioxidanty, antiseptické látky, minerální látky, sacharidy, vlákninu, vit. B, C, E, piperin a kapsacaín. Nejvzácnější složka je kurkumin. Kurkumin je silná protizánětlivá látka, antioxidant a žluté barvivo. Kurkuma vychytává volné radikály, zmírňuje bolesti kloubů, podporuje imunitu, metabolismus, detoxikuje, podporuje dobré hojení ran a popálenin a snižuje vysoký cholesterol.
Jáhly obsahují draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek, vitamíny skupiny B a vlákninu. Patří mezi komplexní sacharidy, které se do těla uvolňují pomalu. Energie tak vydrží dlouho a je minimální tendence ukládání tuku do podkoží. Mají nízký glykemický index takže jsou vhodné pro diabetiky.
Lahůdkové droždí - jedná se o neaktivní sušené vločky droždí, které projdou teplotou nad 40°C a nedají se proto použít jako klasické kvasnice. Obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, která je pro lidský organismus velmi důležitá a je výborný antioxidant. Lahůdkové droždí pomáhá vyživovat nehty, vlasy a pokožku. Podílí se na tvorbě červených krvinek, je důležité pro metabolické funkce a trávicí systém. Pomáhá tedy nastartovat metabolismus, zlepšuje soustředění a paměť, revmatismus, zánět spojivek, problémy s trávením nebo deprese.
Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum. 
Olivový olej obsahuje zdravé mono nenasycené tuky, velké množství antioxidantů, vitamín E, sodík, draslík a vápník. Má silné protizánětlivé účinky, pomáhá při prevenci mozkové mrtvice, chrání před kardiovaskulárními nemocemi a má antibakteriální účinky. Jako jediný z tuků neobsahuje cholesterol. Pomáhá při trávicích potížích a odstraňuje bolesti žaludku. Při vnějším použití pomáhá při kožních obtížích jako je ekzém, psoriáza a na suchou pokožku. Díky jeho antiseptickým účinkům se doporučuje jednou týdně vypláchnout ústa olivovým olejem a udržovat tak dobrý stav zubů. Některým lidem pomáhá při štípnutí komárem nebo jiným hmyzem.
Sezamová semínka obsahují kvalitní bílkoviny, esenciální mastné kyseliny, minerální látky zejména železo. Jsou vhodná při chudokrevnosti, při nepravidelné menstruaci, při menopauze. Jejich konzumace je vhodná při osteoporóze, zácpě, horečce. Zlepšují imunitu a metabolismus a dovedou pomoci při psychických potížích. Působí pozitivně na srdce, cévy, vlasy a pokožku.
Dýňová semínka obsahují vit. E, B, fosfor, hořčík, mangan, železo, měď a fytosteroly, které dokážou snížit hladinu cholesterolu. Zlepšují spánek a předchází depresím. Jsou bohatá na zinek a chrání tak tělo před osteoporózou. Zmírňují zánět při artritidě, působí proti parazitům a tasemnicím, jsou dobrá pro zdraví prostaty. Působí také proti akné, zlepšují kvalitu vlasů i nehtů.
Slunečnicová semínka obsahují vit. E, B1, hořčík, železo, vápník. Mají vysoký obsah tuku, poměrně dost bílkovin a jen málo sacharidů. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a jsou dobře stravitelná. Zlepšují elastičnost kůže, doporučují se při ekzémech, suché a popraskané kůži, posilují nehty a vlasy. Dále jsou vhodné při stresu, depresi, nespavosti a nervozitě. Diabetici je dobře snáší, jsou vhodná pro těhotné a kojící ženy, sportovce, anemiky, oslabené po nemoci. Mají antikarcinogenní účinky.
Himalájská sůl růžová obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství 1 čajová lžička denně.