Vegan sushi s uzeným tofu

23.04.2019

Nejdříve si přichystáme rýži na sushi, kdy na jednu porci odvážíme 50g syrové rýže, kterou podle návodu uvaříme. Do uvařené rýže přimícháme podle chuti umeocet a jelikož je umeocet dost slaný při vaření rýže solí šetříme. Takto připravenou rýži necháme vychladnout. Až je rýže vychladlá přichystáme si plát řasy Nori podle návodu ( já používám takovou řasu, která se musí nejdříve nad plamenem krátce ohřát ), vidličkou nebo rukou rozprostřeme na řasu rýži, kdy si necháme asi tak 5 cm od horního i dolního okraje řasy Nori bez rýže. Na rýži položíme uzené tofu (100g) tak, aby kousek tofu přes boční okraj řasy Nori přesahoval, posypeme černým sezamem a opatrně srolujeme. Konec řasy lehce namočíme vodou nebo potřeme wasabi pastou, aby se okraj řasy hezky přilepil a sushi nám drželo tvar. Jde to i bez bambusové podložky na sushi. Přichystáme si sójovou omáčku Tamari a podle chuti si do ní kousky namáčíme.


Řasy Nori jsou mezi řasami jedním z nejbohatších zdrojů bílkovin, obsahují mnoho vit. C, B, A. Díky vysokému obsahu jódu ovlivňují štítnou žlázu. V tradičním japonském léčitelství se používají k pročištění krve od tuku, hlenu a zvyšují jejich pružnost. Působí podpůrně při rozpouštění a vylučování usazenin tuku v těle a tím snižují hladinu cholesterolu. Pomáhají při trávení. Podporují imunitní systém, zbavují tělo těžkých kovů, chemických zbytků a radioaktivity. Při pravidelné konzumaci zlepšují krevní tlak, alergie, revmatismus i nervové poruchy. Dobrá kvalita Nori je charakterizována křehkostí, leskem s hladkou strukturou a když ji pozorujeme proti světlu, tak pravidelně prosvítá. Pro udržení vůně a zabránění absorpce vlhkosti je vždy důležité uchovávat Nori v suché nádobě, která je uzavřená.

Rýže je dobře stravitelná, zasytí, dokáže regulovat hladinu cukru v krvi a snížit krevní tlak. Je bohatá na škrob a obsahuje velké množství aminokyselin, vitamíny B6, E, draslík, železo, fosfor, hořčík, chrom, selen a další minerální látky. Při pravidelné konzumaci dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi.

Uzené tofu je bohatým zdrojem draslíku, vápníku, hořčíku, vit. B a železa. Je lépe stravitelné než sójové boby. Má nízkou hodnotu glykemického indexu takže je vhodné i pro lidi s inzulínovou rezistencí, diabetem nebo v redukčních dietách. Podporuje nervovou soustavu, snižuje hladinu cholesterolu, stimuluje látkovou výměnu. Sója má, ale i své nevýhody a to ty, že je častým alergenem. Obsahuje také fytoestrogeny, které mohou způsobit některé nemoci, neplodnost, nebo dřívější pubertu. Může potlačovat také funkci štítné žlázy nebo omezovat trávení některých stopových prvků a bílkovin. Pokud si vybíráme tofu určitě si vybíráme výrobky označené symbolem bez GMO což znamená, že sója nebyla geneticky modifikovaná.

Umeocet není klasický ocet jelikož je v něm použita kyselina citronová, hodí se do salátů, polévek nebo omáček a nahradí jakýkoliv jiný ocet. Kromě toho, že je kyselý, je i velmi slaný! Vzniká při fermentaci japonských švestiček umeboshi. Pomáhá při žaludečních potížích, pomáhá nastolit acidobazickou rovnováhu, snižuje únavu nebo pálení žáhy. Pomáhá při bolestech hlavy, neutralizuje toxiny a zpomaluje stárnutí pokožky.

Tamari sojová omáčka je bohatá na kvalitní bílkoviny, minerály a stopové prvky. Vyrábí se ze sojových bobů a mořské soli pomocí fermentace.

Sezamová semínka obsahují kvalitní bílkoviny, esenciální mastné kyseliny, minerální látky zejména železo. Jsou vhodná při chudokrevnosti, při nepravidelné menstruaci, při menopauze. Jejich konzumace je vhodná při osteoporóze, zácpě, horečce. Zlepšují imunitu a metabolismus a dovedou pomoci při psychických potížích. Působí pozitivně na srdce, cévy, vlasy a pokožku.