Vegan vanilkové rohlíčky bez lepku

13.12.2020

Tyto vanilkové rohlíčky jsou extra křehké takže se s nimi musí zacházet opravdu velmi opatrně a to díky použitému kokosovému oleji. Jelikož jak se kokosový olej dostane na pokojovou teplotu vše pak ´´taje´´ a rohlíčky také :) Nicméně mě chuťově vyhovují a pokud je skladujeme v chladu (kde ztuhnou) a pak je rovnou ochutnáváme není ta jejich křehkost zase takový problém. Místo kokosového oleje by šel určitě použít rostlinný margarín Alsan - https://www.nutrado.cz/detail/0687/ , ale vyzkoušeno to nemám. 



Suroviny na 2 plechy:


Opět všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto, které si rozdělíme na menší kousky. Při tvoření rohlíčků se snažíme pracovat co nejrychleji, aby se nám těsto moc neroztopilo. Nakrájené kousky můžeme také dát do lednice a vždy po jednom kousku těsto vytahovat a tvořit z něj rohlíčky. Postupně z každého kousku vyválíme váleček, který nakrájíme na kousky. Každý kousek stočíme do tvaru rohlíčku a rovnou ho dáváme na připravený plech s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C přibližně 30 minut. Záleží opět na velikosti rohlíčků. Jak začnou růžovět tak jsou hotové. Z plechu je sundáváme až úplně vychladlé jinak se celé polámou. Rohlíčky se pečou trošku déle než ty klasické a také zůstavají mnohem déle horké. Takže pozor na popálení jazyka při nedočkavém ochutnávání :) Vychladlé rohlíčky obalujeme v rozmixovaném třtinovém cukru. Kdo bude chtít může přimíchat ještě i vanilkový cukr. 

Rohlíčky skladujeme v chladu.