Vegan žampionová omáčka bez lepku

08.07.2020

Omáčka je připravená za chvíli a není nijak náročná takže pokud potřebujeme mít rychle připravený oběd nebo večeři pak je tahle kombinace omáčky s těstovinami z červené čočky tou pravou volbou :)



Suroviny na 4 porce:

  • 500g máslových žampionů 
  • 1l rýžového mléka bez cukru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velká červená cibule
  • 6 lžic lahůdkového droždí
  • 6 lžic bezlepkových ovesných vloček rozmixovaných na mouku
  • sůl, pepř, kurkuma, špetka muškátového oříšku


Nejdřív umyjeme žampiony a nakrájíme je na menší kousky. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a žampiony, přidáme lahůdkové droždí, pepř, kurkumu, muškátový oříšek a vše zalijeme rýžovým mlékem. Po 10 minutách přidáme sůl a rozmixované ovesné vločky a ještě krátce povaříme asi 5 - 10 minut a omáčka je hotová. Těstoviny uvaříme podle návodu.


Ovesné vločky  (bez lepku) jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.

Lahůdkové droždí - jedná se o neaktivní sušené vločky droždí, které projdou teplotou nad 40°C a nedají se proto použít jako klasické kvasnice. Obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, která je pro lidský organismus velmi důležitá a je výborný antioxidant. Lahůdkové droždí pomáhá vyživovat nehty, vlasy a pokožku. Podílí se na tvorbě červených krvinek, je důležité pro metabolické funkce a trávicí systém. Pomáhá tedy nastartovat metabolismus, zlepšuje soustředění a paměť, revmatismus, zánět spojivek, problémy s trávením nebo deprese.

Kurkuma obsahuje antioxidanty, antiseptické látky, minerální látky, sacharidy, vlákninu, vit. B, C, E, piperin a kapsacaín. Nejvzácnější složka je kurkumin. Kurkumin je silná protizánětlivá látka, antioxidant a žluté barvivo. Kurkuma vychytává volné radikály, zmírňuje bolesti kloubů, podporuje imunitu, metabolismus, detoxikuje, podporuje dobré hojení ran a popálenin a snižuje vysoký cholesterol.

Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Olivový olej obsahuje zdravé mono nenasycené tuky, velké množství antioxidantů, vitamín E, sodík, draslík a vápník. Má silné protizánětlivé účinky, pomáhá při prevenci mozkové mrtvice, chrání před kardiovaskulárními nemocemi a má antibakteriální účinky. Jako jediný z tuků neobsahuje cholesterol. Pomáhá při trávicích potížích a odstraňuje bolesti žaludku. Při vnějším použití pomáhá při kožních obtížích jako je ekzém, psoriáza a na suchou pokožku. Díky jeho antiseptickým účinkům se doporučuje jednou týdně vypláchnout ústa olivovým olejem a udržovat tak dobrý stav zubů. Některým lidem pomáhá při štípnutí komárem nebo jiným hmyzem.

Cibule pomáhá při nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, vysokém tlaku, zánětech dutiny ústní a hltanu. Pomáhá při zánětu močových cest, astmatu, při nepravidelné menstruaci, cukrovce, zácpě a bodnutí hmyzem. Obsahuje vit. C, A, B2, B1, křemík, draslík a síru.

Žampiony obsahují vit. B, D, fosfor, draslík. Mají antivirotické, protizánětlivé a antidiabetické účinky. Jsou účinné proti nejrůznějším alergiím a podporují imunitní systém.