Veganská bezlepková palačinka z quinoi s mákem a ovocem

15.06.2019

Na 1 porci budeme potřebovat 55g quinoi nejlépe přes noc namočené jinak namočené minimálně na 4 hodiny, 100g vody a špetku soli.

Slijeme vodu z namočené quinoi a pořádně ji propláchneme. Přidáme špetku soli , 100g vody a rozmixujeme do hladké konzistence a na pánvičce usmažíme. Jde to i bez oleje pokud je kvalitní palačinková pánev. 

Palačinku rozkrojíme na čtvrtiny a každý kousek potřeme nejdříve kokosovým máslem (zhruba 15g celkem), pak posypeme mákem a ovocem (asi 200g ovoce celkem). 


Quinoa patří mezi superpotraviny především kvůli nutriční kvalitě. Obsahuje komplexní sacharidy a bílkoviny, polynenasycené mastné kyseliny, vápník, hořčík, železo, zinek, vitamíny skupiny B, vit. C, E, a beta-karoten. Je velmi dobře stravitelná a nenadýmá, pomáhá snižovat krevní tlak, je prevencí pro lidi trpící migrénami, prevence kardiovaskulárních chorob, rakoviny tlustého střeva a chorob ledvin.

Kokos obsahuje hodně nasycených tuků takzvaných triglyceridů, které jsou snadno stravitelné a v těle se snadno zpracují na zdroj energie než aby se ukládaly na tuk.

Mák je bohatým zdrojem minerálních látek především vápníku. Pak také manganu, hořčíku a fosforu, vit. E, B je vydatným zdrojem vlákniny a kvalitních bílkovin.

Rybíz obsahuje vit. C, vit. P, pektiny, flavonoidy, působí močopudně, pomáhá při artritidě, průjmu, nachlazení a posiluje žaludek. Řadí se mezi antioxidanty - má potlačující vliv na rozvoj některých demencí a je pomocníkem při boji s rakovinou.

Maliny obsahují vit. C, A, B, železo, fosfor, zinek, antioxidanty a třísloviny. Podporují imunitu, pomáhají při látkové výměně, působí proti stresu a migréně, čistí střeva a odvádějí z těla přebytečnou vodu. Pomáhají při cukrovce, chudokrevnosti, Alzheimerovy choroby, snižují krevní tlak a cholesterol, snižují ranní nevolnost těhotných žen. Chrání zuby a kosti, podporují zdravý růst nehtů a pomáhají bojovat s plísněmi, kvasinkami a artritidou

Borůvky obsahují velké množství vitamínu C, antioxidanty, třísloviny, vit. B, A, E, K, železo, mangan, vápník, draslík, fosfor, a zinek. Chrání imunitní systém, působí protizánětlivě, zklidňují zvracení, snižují krevní tlak, pozitivně působí na zrak, a zažívání, snižují cholesterol, snižují cukr v krvi, zpomalují stárnutí, čistí močové cesty a ledviny, pomáhají při nachlazení, slouží jako prevence rakoviny, regenerují tělo a pomáhají proti křečovým žílám. 

Ostružiny obsahují antioxidanty, vit. B, K, E, C, železo, hořčík, draslík, karoteny, lutein, flavonoidy. Podporují správnou funkci svalů, zdraví zubů, zmírňují nachlazení, pomáhají při chemoterapii a ozařování, jsou prospěšné při zánětu plic, revmatismu, cévních chorobách, hemoroidech, snižují cholesterol a pomáhají při průjmech.