Veganská pikantní čočka s rýží  bez lepku

14.06.2019

Přichystáme si 1 větší cibuli, česnek, řepkový olej, mraženou kukuřici, kari, chilli, sůl, červenou sladkou papriku a uvařenou čočku (jak jsem už několikrát zmiňovala, když vařím luštěniny uvařím jich více. Dám je pak do mrazáku a mám je takhle vždy přichystané po ruce v případě potřeby). Jako přílohu jsem zvolila rýži natural, kterou uvaříme podle návodu:)

Nejdříve si osmažíme na oleji nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme zbytek surovin, podlijeme trochou vody a necháme chvíli dusit. Nakonec zakápneme citronovou šťávou z citronu a dochutíme kořením podle potřeby.


Čočka obsahuje vitamíny B, E, kyselinu listovou, bor, jód, železo, křemík, mangan, nikl, měď, chrom, zinek, draslík, sodík, hořčík, chlor a fosfor, spoustu vlákniny, bílkovin, sacharidy a tuky. V čočce najdeme i isoflavony, které jsou důležité pro ženy v období přechodu a pro prevenci onkologických onemocnění a osteoporózy. Čočka neobsahuje žádné těžké kovy a toxiny. Konzumace čočky se doporučuje lidem s cukrovkou, problémy s žaludkem a střevy a při kardiovaskulárních problémech. Ale pozor! Čočka může při nadměrné konzumaci způsobit problémy s močovými kameny a klouby a dokonce i záchvat dny. Pro co nejlepší trávení čočky je důležité její namáčení a to nejlépe přes noc a pak následné důkladné propláchnutí. 

Pár zajímavostí ohledně druhů čočky,... červená čočka obsahuje nejvíce železa, zelená čočka pomáhá při zácpě a cukrovce, černá čočka je svým složením nejvhodnější pro lidský organismus a žlutá čočka obsahuje velké množství kyseliny listové a je vhodná pro těhotné ženy.

Rýže natural neboli tmavá (celozrnná) rýže je přírodní rýže, která není až tak zbavená vitamínů, minerálů a vlákniny než rýže bílá. Obsahuje vitamíny skupiny B (1, 2, 3, 5, 6, 9), železo, hořčík, fosfor, zinek, sodík, draslík a nenasycené mastné kyseliny. Pomáhá při vyprazdňování, má nízký glykemický index, stabilizuje hladinu cukru v krvi, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a je lehce stravitelná.

Řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin a naopak významné množství esenciálních mastných kyselin omega 6 a 3 a přispívá tak k udržení normální hladiny cholesterolu.

Cibule pomáhá při nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, vysokém tlaku, zánětech dutiny ústní a hltanu. Pomáhá při zánětu močových cest, astma, při nepravidelné menstruaci, cukrovce, zácpě a bodnutí hmyzem. Obsahuje vit. C, A, B2, B1, křemík, draslík, síru.

Česnek obsahuje vitamíny, minerály a má antibakteriální účinky. Posiluje imunitní systém, zlepšuje cévní a oběhový systém, reguluje krevní tlak. Odpuzuje veškeré parazity i klíšťata. Při užívání česneku se může objevit pálení žáhy.

Kukuřice obsahuje vit. A, vitamíny skupiny B, antioxidanty, draslík, fosfor, hořčík, železo, zinek, kyselinu listovou, niacin a karotenoidy, které podporují zdraví očí. Kukuřice má vysoký podíl vlákniny, která podporuje trávení. Působí proti stresu, svalovým křečím, srdečním arytmiím. Posiluje intelekt a soustředění, udržuje zdravé vlasy a pěknou pleť, podporuje krvetvorbu. Dodává tělu energii snižuje riziko výskytu rakoviny, infarktu, mrtvice a má močopudný účinek.