Veganské rizoto s červenou čočkou bez lepku

16.06.2019

Na 2 porce si připravíme 270g uvařené rýže natural, 160g červené čočky v syrovém stavu, 12Og mraženého hrášku, 1/2 červené papriky, 2 lžíce lněného oleje, sůl, pepř, pár kapek citronové šťávy a na posypání 10g vlašských ořechů se špetkou soli společně rozmixovaných (tohle množství je na 1 porci).

Uvaříme si červenou čočku, hotová by měla být za 10 minut. Pak už jen všechno společně smícháme a podle chuti dochutíme a posypeme rozemletýma ořechama. 


Rýže natural neboli tmavá (celozrnná) rýže je přírodní rýže, která není až tak zbavená vitamínů, minerálů a vlákniny než rýže bílá. Obsahuje vitamíny skupiny B (1, 2, 3, 5, 6, 9), železo, hořčík, fosfor, zinek, sodík, draslík a nenasycené mastné kyseliny. Pomáhá při vyprazdňování, má nízký glykemický index, stabilizuje hladinu cukru v krvi, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a je lehce stravitelná.

Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství maximálně 1 čajová lžička denně.

Vlašské ořechy obsahují důležité omega 3 nenasycené mastné kyseliny, vit. E, B1, B2, B5, B6, B9, C, vápník, hořčík, železo, zinek, draslík. Mají dobrý vliv na psychiku a trávení. Udržují zdravou pokožku, nehty a vlasy, snižují krevní tlak, snižují špatný cholesterol. Působí protizánětlivě a antioxidačně, zlepšují paměť a soustředěnost, prevence Alzheimerovy choroby.

Červená paprika obsahuje vit. A, karotenoidy, vit. C, B, draslík, železo, hořčík, zinek. Podporuje zdraví našich svalů, vlasů, nehtů a působí blahodárně na naše cévy. Chrání tělo před rozvojem zhoubných nádorů, působí protizánětlivě, podporuje trávení a zmírňuje zánět žaludku. Je mírně projímavá a působí proti plynatosti. 

Červená čočka obsahuje spoustu bílkovin, vlákniny, ale také vápník, selen, zinek, draslík, hořčík, mangan, fosfor, železo a vitamíny skupiny B. Její příprava je velmi rychlá, protože se nemusí namáčet a je uvařená za 10 minut. Je lehce stravitelná a nenadýmavá, má nízký glykemický index, zmírňuje ranní nevolnosti u těhotných žen a pro děti je vhodná už od 9. měsíce. Zlepšuje mozkovou funkci, má vliv na kvalitu kůže a zlepšuje depresivní nálady. Díky velkému množství železa, které červená čočka obsahuje je vhodná pro lidi trpící chudokrevností.

Hrášek obsahuje vitamíny skupiny B, vit. C, E, K, draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník, zinek, železo. Patří mezi potraviny s přirozeně vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a sacharidů. Podporuje imunitu a obranyschopnost organismu, snižuje cholesterol, podporuje krvetvorbu, zpomaluje proces stárnutí pokožky, udržuje dobrý zrak a dobrý stav vlasů. Reguluje krevní cukr, působí preventivně proti osteoporóze a působí preventivně proti rakovině žaludku.

Lněný olej je bohatým zdrojem omega 3, 6 a 9 mastných kyselin, potlačuje růst nádorových buněk, prospívá srdci, léčí zácpu i průjem, zlepšuje zdraví pokožky a zmírňuje zánět. Posiluje imunitu i trávení. Používá se jen za studena!