Zdravé vegan bezlepkové sušenky

30.01.2020

Tyto ovesné sušenky jsou zdravou alternativou jak si pochutnat a přitom udělat i něco pro své zdraví. Navíc pokud vám není jedno co vaše malé ratolesti mlsají určitě jim zkuste připravit tyto sušenky. Jsou skvělé jak na svačinu tak třeba klidně i na snídani v kombinaci s jogurtem a nějakým kouskem ovoce. Příprava není nijak složitá a i děti by mohlo bavit vám pomáhat.

Suroviny na 1 a 1/2 plechu což je nějakých 40 kousků:

  • 100g ovesných bezlepkových vloček
  • 50g rýžové mouky (Pernerka)
  • 50g pohankové celozrnné mouky Šmajstrla
  • 50g kokosového nerafinovaného cukru 
  • 40g proteinu (protein můžeme nahradit moukou nebo vločkami)
  • 20g mletého lněného semínka
  • 6g Psyllia
  • 20g konopných semínek
  • 30g nepražených drcených kakaových bobů
  • 50g sušených brusinek
  • 30g nerafinovaného kokosového oleje
  • 170g-180g vody

Nejdříve smícháme všechny sypké suroviny a k nim pak přidáme změklý kokosový olej, vodu a dobře propracujeme. Z připraveného těsta odkrajujeme kousky zhruba po 15g z kterých tvoříme tvary podle libosti. Sušenky pokládáme na plech s pečícím papírem a pečeme je v předehřáté troubě na 170°C asi 20 minut. Během pečení je hlídáme. Sušenky nejsou moc sladké takže pokud je budete připravovat pro děti, které jsou zvyklé už na sladší chuť tak bych cukru přidala jinak by jste s nimi u nich nemuseli uspět. Ale pokud budete postupně ubírat množství cukru v připravovaných pokrmech jde takto nenápadně naučit děti na méně sladkou chuť a vlastně nejen děti, ale i my dospělí se k tomu můžeme takto lehce naučit :)

Ovesné vločky  (bez lepku) jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.

Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum.

Lněná semínka obsahují vit. B, C, E, železo, draslík, vápník, hořčík, velmi důležité omega 3 nasycené mastné kyseliny, které mají vliv na fyzické i psychické zdraví. Čistí trávicí soustavu, hlavně tlusté střevo. Působí proti bakteriím, virům, plísním pomáhají bojovat s cukrovkou a zbavují tělo škodlivin. Pro těhotné maminky můžou být pomocníkem při uvolňování porodních cest. Ovšem je velmi důležité jak je konzumujeme. Pokud semínka nerozdrtíme nebo nerozmixujeme tak naším tělem projdou bez užitku. Lněná semínka obsahují bílkoviny, sacharidy a tuky (zhruba 37 procent), a proto se rozemletá semínka rychle kazí. Připravujeme je vždy nejlépe čerstvá.

Nepražené kakaové boby obsahují hořčík, síru, železo, mangan, chrom, zinek a měď. Jsou považovány za nejlepší přirozené antidepresivum díky dopaminu a serotoninu. Podporují imunitní systém.

Brusinky obsahují mnoho antioxidantů, vitamín C, A, E, vlákninu, železo, vápník, draslík. Jsou známé svými pozitivními účinky na močové ústrojí, zamezují tvorbu zubního kazu pokud neobsahují přidaný cukr, pomáhají při některých nemocech žlučníku, při léčbě cukrovky, posilují imunitu. Lidé, kteří používají léky na ředění krve jako je například warfarin, by brusinky neměli konzumovat jelikož mohou snížit protisrážlivý účinek léku a vyvolat tak nebezpečné krvácení. 

Konopná semínka jsou dokonalou potravinou, která svou výživovou hodnotou předčí nejkvalitnější maso. Mají velmi vyvážené složení a vysokou nutriční hodnotu (bílkoviny 25%, tuky 31% a cukry 34%). Obsahují vitaminy A, C, E, vitaminy skupiny B, z minerálů je to například vápník, zinek, hořčík, železo, draslík, chrom, jód a síra. Mají také dokonalý poměr omega 3 a 6 mastných kyselin. Konopná semínka pomáhají léčit chronické záněty, čistit zažívací systém, zlepšují imunitu, regenerují svaly, snižují riziko vzniku srdečních chorob, udržují hormonální rovnováhu, přispívají ke kráse pleti a pokožky, dodávají energii, zlepšují paměť, pomáhají při ekzému a lupénce. Ovšem je důležitá jejich pravidelná konzumace. 

Pohanka je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, fosforu, vápníku, hořčíku, železa a (rutinu?). Co se týká množství rutinu v pohance tak se na tohle téma názory liší. Jedna studie uvádí, že větší množství rutinu v pohance je pouze v listech a aby se rutin vstřebal potřebuje k tomu zároveň vitamín C, který pohanka neobsahuje. Dále pohanka obsahuje velké množství vlákniny a zvýšený obsah bílkovin. Snižuje hladinu LDL cholesterolu.

Kokosový cukr obsahuje hodně minerálů, zinku, železa a antioxidantů. Dále obsahuje také inulin což je nerozpustná vláknina, která slouží jako prebiotikum takže podporuje zdraví našich střev. I když se kokosový cukr blíží přírodnímu sladidlu a obsahuje více živin než cukr řepný nemělo by se to s jeho konzumací přehánět, protože je to stále jen cukr :) Kokosový cukr je jinak také vhodný pro diabetiky právě díky inulinu, který obsahuje. 

Kokosový olej (nerafinovaný) se řadí mezi nasycené tuky a obsahuje vit. D, A, E, K, kyselinu laurovou, kapralovou, kaprinovou. Má blahodárné účinky na trávení, hydrataci organismu a regeneraci buněk. Obsahuje mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, které se neukládají do tukových zásob, ale uvolňují se postupně na energii.